Někteří jsou si rovnější než jiní, kritizuje šéf WHO pozornost Ukrajině a naznačil rasismus

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus

Vyšetřování ruských zločinů

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu kritizoval, že svět nevěnuje stejnou pozornost všem ozbrojeným konfliktům a krizím. Naznačil přitom, že pozornost věnovaná Ukrajině ukazuje na rasovou předpojatost. Například krizi v jeho domovské Etiopii prý není věnována obdobná pozornost možná proto, že trpícími nejsou běloši.

Tedros ve slovním exkurzu mimo čistě zdravotnickou problematiku vyjádřil pochybnost nad tím, „jestli svět opravdu věnuje stejnou pozornost černošským a bělošským životům“. Aktuální krize v Etiopii, Jemenu, Afghánistánu a Sýrii podle něj vyvolaly jen „zlomek“ globálního znepokojení ve srovnání s Ukrajinou.

Minulý měsíc Tedros podle agentury AP řekl, že „nikde na Zemi není zdraví milionů lidí ohroženo více“ než v etiopském regionu Tigraj. I když tam bylo před třemi týdny vyhlášeno příměří, podle Tedrose mělo být do oblasti posláno na 2 000 nákladních automobilů s potravinami, léky a dalšími nezbytnostmi. Ve skutečnosti tam dorazilo jen zhruba 20 nákladních vozů, upozornil Tedros, který je etnický Tigrajec.

„Zatímco my mluvíme, lidé umírají hlady,“ řekl bývalý etiopský ministr zdravotnictví a zahraničí. Připustil, že válka na Ukrajině je celosvětově významná, ale řekl také, že svět nepřistupuje ke všem lidem stejně. „Někteří jsou si rovnější než jiní,“ dodal a kritizoval i média za to, že údajně nedokumentují zvěrstva v Etiopii, kde jsou prý lidé upalováni zaživa.

Konflikt mezi etiopskou vládou a Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontou (TPLF), která kontroluje svazový stát Tigraj, začal v listopadu roku 2020. Boje si od té doby vyžádaly životy tisíců lidí a miliony lidí přinutily opustit domovy.

Tagy: