Kyjevem otřásají silné exploze, hlásí média. Hlavní cíl invaze měl být Zelenskyj

Ohořelé ruské stroje, které byly zasaženy ostřelováním, jsou vidět v malém městě Borodyanka nedaleko Kyjeva. (2. března 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Zasažený křižník Moskva se potopil, potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Volodymyr Zelenskyj opět kritizoval evropské země, že nadále kupují ruský plyn a „vydělávají tím peníze krví jiných lidí“. Ukrajinský prezident, konkrétně jeho odstranění, mělo být hlavním cílem ruské invaze, tvrdí Kyjev. Hlavním městem otřásají silné exploze, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní média a svědky.

Z ukrajinské metropole jsou hlášeny mohutné exploze, informovala v noci ze čtvrtka na pátek agentura Reuters a stanice BBC s odvoláním na místní média a svědky.

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom ve čtvrtek večer informovaly tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Místní úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun.

Rusko mělo v úmyslu zahájit invazi na Ukrajinu už 22. února a ukrajinské úřady se na útok připravovaly, řekl stanici BBC šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Překvapením podle něj bylo, že ruské jednotky vtrhly do jeho vlasti rovněž z běloruského území. Hlavním cílem Moskvy bylo fyzicky odstranit prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl také Danilov.

Podle generální prokuratury kvůli válce na Ukrajině zemřelo nejméně 197 dětí. Více než 351 dětí bylo zraněno, uvedl ve čtvrtek úřad. Očekává se, že skutečný počet dětských obětí bude vyšší vzhledem k nedostatku informací z frontových oblastí.

„Někteří naši přátelé a partneři chápou, že teď je jiná doba, že už to není otázka obchodu a peněz. Je to otázka přežití,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro BBC, když opět kritizoval evropské země, že nadále kupují ruský plyn a „vydělávají tím peníze krví jiných lidí“. Prezident USA Joe Biden je podle svých slov připraven odcestovat do Kyjeva.

Tagy: