Někteří zemědělci ještě čekají na dotace za loňský rok. Nemají na nájmy a musí propouštět

Někteří zemědělci stále nemají vyplacené dotace za loňský rok.

Zemědělci propouštějí zaměstnance

Někteří zemědělci stále nemají vyplacené dotace za loňský rok. A protože loni prodávali za výrazně nižší výkupní ceny, řada z nich nemá peníze na placení nájmů nebo musí i propouštět své zaměstnance. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) slibuje, že všechny dotace by měly úřady vyplatit do několika týdnů.

Kvůli změně dotační politiky přišlo loni Zemědělské družstvo Vysočina na Kutnohorsku na základních dotacích o více než dva miliony korun. Ovšem ani peníze, které mělo přislíbené, doteď nepřišly.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňte s námi „vorat“. Čeští zemědělci podpořili německé kolegy, na hranice jeli traktory

„Bez dotací jsme na tom tak, že horko těžko dáváme peníze na mzdy a splátky v bankách a pokud jde o placení závazků, tak na to nám chybí peníze úplně,“ sdělil CNN Prima NEWS předseda družstva Luděk Radil.

Chybějící prostředky donutily vedení společnosti k výrazným úsporám. „Musel jsem přistoupit k tomu, že jsem dva lidi propustil, protože momentálně na ně nemáme peníze,“ vysvětlil Radil.

„Některé podniky čekají až do konce ledna, nebo dokonce ještě v únoru, než jim vůbec přijde rozhodnutí, a pak budou čekat ještě na samotné peníze,“ popsal aktuální situaci prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Ministr zemědělství tvrdí, že většina základních dotací už k zemědělcům směřuje. „Mohu konstatovat, že k 24. lednu bylo na těch přímých platbách vyplaceno 87 procent všech žádostí,“ zdůraznil.

Důvodem zpoždění dotací je podle agrárního analytika Petra Havla přechod na nové technologie. „Bylo potřeba měnit software, což samozřejmě celé vyplácení podpor komplikovalo, ale zemědělci o tom věděli dopředu,“ upřesnil.

Výborný ovšem chce ve vyplácení dotací provést změny. Letos prý zemědělcům přijdou peníze formou zálohy už na konci roku. Zbytek bude doplacen na jaře dalšího roku.

Mezi zemědělci momentálně panuje nespokojenost nejen kvůli nastavení dotačního systému, ale také kvůli nárůstu byrokracie nebo nízkým výkupním cenám. Agrární komora proto zvažuje celorepublikové protesty. Mohly by se uskutečnit na konci února.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemědělci mají na protest právo, ale ne důvod, říká Výborný. Německé trable v Česku nejsou

Tagy:
peníze zemědělství propouštění Marek Výborný byrokracie Agrární komora České republiky ekonomika dotace