Přestaňte s námi „vorat“. Čeští zemědělci podpořili německé kolegy, na hranice jeli traktory

Skupina českých farmářů podpořila německé protesty (15. 1. 2024).

Protestní jízda zemědělců na Chomutovsku

Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se v pondělí dopoledne vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Zamířily přes centrum města na Horu Sv. Šebestiána k hranici s Německem. Před přechodem se krátce před 13:00 začala první vozidla na poli otáčet. Zpět pojedou mimo město. Cílem akce je podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a upozornit na problémy místních zemědělců, uvedl pořadatel protestu. Do kolony se zapojili hospodáři z regionu, přijeli i farmáři ze Středočeského kraje.

Po cestě doprovází traktoristy dopravní policie. V koloně je i kombajn. Traktory mají návěsy, na prvním vozidle je transparent: „Vládo, přestaňte s námi ‚vorat‘!“ Farmáři měli cestu k Hoře Svatého Šebestiána naplánovanou přes centrum Chomutova, aby pozdravili své příznivce, popsal z místa reportér CNN Prima NEWS Kristián Šujan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko přestává být soběstačné a konkurenceschopné, tvrdí potravináři. Viní vládu

„Chceme podpořit naše německé kolegy a vyprovokovat nejen vládu, ale i odboráře a kolegy odjinud, aby se začalo něco dít v republikovém měřítku,“ řekl za pořadatele ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik. Firma patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Důvody k nespokojenosti mají zemědělci podle Bodnárika stejné jako v Německu. „Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit,“ řekl Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku. Podle svých vyjádření jsou farmáři nespokojeni s inflací, cenami energií nebo s nastavením daně z nemovitých věcí.

Účastníci protestu se shodují na tom, že chtějí hlavně stejné dotační podmínky v rámci celé Evropské unie. „Chceme stejné podmínky, jako mají všechny členské země, rovný dotační přístup, chceme být konkurenceschopní,“ řekl Pavel Rež, zemědělec ze Slánska. Veřejnost by podle něj měla být lépe informovaná o tom, kdo poškozuje ceny. „Zemědělci to nejsou,“ uvedl.

S traktory přijeli zemědělci z Vintířova u Kadaně, z okolí Chomutova, ale i z větší dálky. „V koloně je přes 100 traktorů, nákladních a dalších zemědělských strojů a k tomu ještě 30 osobních automobilů,“ řekla mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogovská.

Zda se bude něco dalšího dít po pondělním protestu, není podle Bodnárika zatím jasné. „Já doufám, že se začne něco dít,“ uvedl. Protest vznikl podle něj z popudu místních zemědělců, kteří nejsou spokojeni se situací v oboru. „Posledním hřebíčkem do rakve byl konsolidační balíček, který nám přinesl zvýšení daně z nemovitosti o desítky procent, což nám nepřijde správné,“ uvedl.

V Německu v pondělí pořádají zemědělci velkou demonstraci v Berlíně. Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.

VIDEO: Berlín v obležení traktorů. Zemědělci zablokovali vládní čtvrť, doprava ve městě kolabuje

Tagy: