Farmáři ve Francii zaútočili i na české kamiony, ukazuje video. Výborný žádá tvrdý zásah

Protesty farmářů ve Francii

Čeští řidiči kamionů jsou terčem útoků některých francouzských farmářů. Ti protestují proti plánům tamní vlády na zvýšení daně z nafty pro zemědělské účely. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) proto volá po zásahu francouzských bezpečnostních složek. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský upozornil na případ videem, na němž je vidět demonstranty, kteří likvidují náklad jednoho z kamionů. Zdechovský Pro CNN Prima NEWS uvedl, že se jedná o porušení evropského práva.

„Určitě nikdo nebere Francouzům právo demonstrovat. Ale ničit české kamiony a zboží, napadat české řidiče, to je naprosto nepřípustné! Proto žádám naši vládu, aby okamžitě požádala Francii o ochranu našich řidičů, kamionů a zboží českých firem,“ uvedl Zdechovský na sociální síti X.

Europoslanec pro CNN Prima NEWS uvedl, že v pondělí bude jednat s některými odpovědnými evropskými komisaři. „Situace ve Francii je naprosto neskutečná. To, že policie proti rabujícím farmářům nezasáhla, považuji za porušení evropského práva,“ řekl Zdechovský.

Ministr zemědělství na přepadení kamionů taktéž reagoval. Podle něj je nepřípustné, aby terčem napadení byli přepravci zeleniny a dalších komodit. „Požádal jsem svého kolegu o intervenci u francouzských bezpečnostních složek a o ochranu našich dopravců a zboží českých firem,“ uvedl Výborný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stažení z NATO, soumrak Ukrajiny a hon na Bidena. Trump se chce vrátit ve velkém stylu

Vzápětí zveřejnil další příspěvek, v němž mu měl jeho francouzský protějšek Marc Fesneau slíbit zajištění bezpečnosti českých řidičů. „Děkuji za rychlou reakci kolegy. Bohužel došlo k mnoha naprosto nehorázným akcím a francouzské úřady dostaly příkaz okamžitě zakročit. Útok na majetek a lidi je ostudný. Úřady jsou mobilizovány, aby našly řešení a případy byly oznámeny ministrovi vnitra,“ napsal Výborný.

Protesty probíhají i poté, co francouzská vláda opustila nápad na zvýšení daně z nafty využívané pro zemědělské účely. Odbory po zemědělcích nadále chtějí, aby se zapojovali do demonstrací.

Francouzští zemědělci v pátek po zhruba dvou týdnech protestů zablokovali jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž se severním městem Lille a Belgií. Chystali se také zablokovat další silnice vedoucí do Paříže, aby zvýšili tlak na vládu premiéra Gabriela Attala, kterou obviňují, že pro ně nedělá dost.

Ve svém projevu na farmě v horské obci Montastruc-de-Salies na jihozápadě Francie Attal řekl, že jeho vláda zemědělství postaví nade vše ostatní. Tím, že Attal upustil od plánů na zvýšení daně z nafty pro zemědělské účely, vyhověl jednomu z hlavních požadavků zemědělců, poznamenala agentura AFP.

Odbory chtějí pokračování protestů

Attal rovněž oznámil, že kvůli zjednodušení systému budou daňové slevy na toto palivo odečítány v okamžiku nákupu, nikoliv až dodatečně na základě účtenky, a to ode dneška až do léta.

Předák největších zemědělských odborů FNSEA Arnaud Rousseau však vyzval zemědělce, aby pokračovali v demonstracích navzdrory Attalovu oznámení. „Rozhodli jsme se pokračovat v našem hnutí,“ řekl Rousseau francouzské televizi TF1. Attal podle něj neodpověděl na všechny naše otázky a neuklidnil hněv mnoha zemědělců.

Tagy: