Divočina v Národní radě. Nemám rád chlapy s červenými tangy, útočil Matovič na Pellegriniho

Na Slovensku ve středu poprvé zasedli noví poslanci v Národní radě a od začátku nebyla nouze o ostré výroky. Při schvalování předsedy tamního parlamentu Petera Pellegriniho vystoupil expremiér Igor Matovič a svého politického oponenta označil za odpad a zbabělce. Dále pak dodal, že „nemá rád chlapy, kteří si oblékají červené tangáče“.

Matovič se stal prvním vystupujícím poslancem v novém složení Národní rady. Před hlasováním o předsedovi parlamentu, na kterého vládní koalice staronového premiéra Roberta Fica nominovala Pelegriniho, se rozohnil.

Matovič o Pelegrinim prohlásil, že podvedl voliče, když jim tvrdil, že si nedovede představit opětovnou spolupráci s Ficem. Zároveň prý podvedl důchodce kvůli odmítnutí přidání peněz na třinácté důchody. „Vyzývám vás, pane Pellegrini. Nebuďte zbabělec. Přihlaste se do rozpravy a řekněte něco těm důchodkyním, které vám uvěřily,“ pokračoval Matovič.

Následovaly osobní útoky. Matovič Pellegrinimu vyčetl, že se před časem pustil v médiích do jeho manželky kvůli koupi kostela v Turčianské Štiavnici. „Vy jste odpad, ne předseda parlamentu, pane. Dejte pokoj mé manželce. Ještě jednou to uděláte, tak vás vyzývám, že si to s vámi vypořádám jinak,“ prohlásil do mikrofonu expremiér s dovětkem, že „ví, že (Pellegrini) po manželce netouží“. „Nemám rád chlapy, kteří si oblékají červené tangáče,“ dodal směrem k šéfovi hnutí Hlas-SD.

Jeho slova způsobila, že se část poslanců rovněž opoziční strany Sloboda a Solidarita (SASKA) zvedla a odešla ze sálu. „Asi uděláme další červené čáry a nebudeme komentovat OĽaNO, tedy nově hnutí Slovensko,“ řekl na adresu Matoviče séf poslaneckého klubu SASKA Bronislav Gröhling. Odkazoval tím na to, že Matovič přejmenoval své hnutí.

Poslanci nové vládní koalice, kterou mimo Ficův Smer-SD a Pellegriniho Hlas-SD tvoří ještě Slovenská národná strana (SNS) Andreje Danka, se proti Matovičovi vymezili. Nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ho označil za usvědčeného daňového podvodníka, kterého už nikdo nebere vážně.

PODÍVEJTE SE: Kdo zasedne v kabinetu Roberta Fica?

Do vyhrocené hádky se s Matovičem pustil místopředseda Smeru-SD L'uboš Blaha, který má pověst politik se silně levicovými názory. Ten o expremiérovi prohlásil, že je „psychicky narušený a lidský ubožák“.

Prezidentka Zuzana Čaputová ve středu jmenovala do funkce novou vládu se staronovým premiérem Robertem Ficem. Jedná se o jeho již čtvrté období v čele vlády. Koalice se ve 150členné Národní radě opírá o těsnou většinu 79 hlasů.

Tagy: