Zelenského tvrdý vzkaz: Ruští vojáci se nás bojí, Moskva ale nemá odvahu přiznat porážku

Ukrajinský prezident ve svém pravidelném večerním proslovu v noci z úterý na středu prohlásil, že Rusko nemá odvahu přiznat si svou porážku a že Ukrajina se bude schopná ubránit. Zároveň podotkl, že ruské jednotky nejsou nikde na ukrajinském území v bezpečí.

„Ruští okupanti už velmi dobře pocítili, co je to moderní dělostřelectvo, nikde na naší půdě, kterou obsadili, nebudou mít bezpečný týl,“ řekl Volodymyr Zelenskyj. Poukázal také na skutečnosti, že ruská armáda se evidentně spoléhá na zbraně a taktiku ze sovětské éry, což v kombinaci s jednotou ukrajinského lidu a sílou ukrajinské armády znamená „jasný“ výsledek.

proslovu zveřejněném i na oficiálním prezidentském webu dále pokračoval: „Z odposlechu jejich rozhovorů víme, že ruští vojáci se opravdu našich ozbrojených sil bojí. Za 139 dní takové války, téměř 20 týdnů, se takzvaná druhá armáda světa bojí Ukrajinců.“

Podle jeho slov už Rusové nemají strategickou sílu, nechápou a nerozumějí tomu, co na Ukrajině dělají. „Nemají ani špetku odvahy přiznat si porážku a stáhnout své jednotky z ukrajinského území,“ řekl.

Kromě toho Zelenskyj informoval, že se v úterý potkal s místopředsedou polské vlády a ministrem obrany Mariuszom Blaszczakem za účelem prohlubování obranné spolupráce. „Nicméně není důležité jen to, o čem jsme jednali, ale i způsob, jakým jsme jednali: s absolutní důvěrou v ukrajinskou budoucnost. V ukrajinsko-evropskou budoucnost,“ dodal.

„Je před námi skutečně dlouhá cesta. Bohužel tomu nemůže být jinak, když chráníte svůj domov před teroristickými útoky. Je však jasné, že to, co nás čeká, je úspěch našeho státu. Ukrajina bude schopna se ubránit. Ukrajina bude schopna se obnovit. Ukrajina bude schopna naplnit všechny své zahraničněpolitické cíle,“ uzavřel ukrajinský prezident svůj projev.

Proslov se uskutečnil ve 139. den ruské invaze na Ukrajinu.

Tagy:
válka armáda Moskva Ukrajina projev Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu polská vláda