Záběry další přesné trefy raketometů z USA. Ukrajinci zničili ruský muniční sklad u Chersonu

Raketomet HIMARS v akci

Válka na Ukrajině (12.7.2022 9.15)

Ukrajinci dělají dál vše pro to, aby osvobodili okupovanou Chersonskou oblast. V pondělí večer znovu využili obávané americké raketomety HIMARS a zaútočili na obrovský muniční sklad ve městě Nova Kachovka. Na internetu se objevují záběry mohutné exploze. Šlo o několikátý výbuch v tomto městě za poslední dny. Podle šéfa místní ruské okupační správy Vladimira Leontěva při něm zemřelo nejméně sedm lidí a dalších 60 utrpělo zranění. Tuto zprávu nelze nezávisle ověřit.

„Matko Boží,“ komentoval záběry z mohutné exploze ukrajinský novinář Illia Ponomarenko, který video sdílel. Poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň potvrdil, že šlo o úspěšný útok na ruský sklad munice.

„O jeden ruský sklad munice v Nove Kachovce méně. Vozili, vozili, hromadili, hromadili a mají z toho navečer ohňostroj,“ glosoval akci Chlaň. Ukrajinským civilistům, kteří v okupované oblasti žijí, vzkázal, aby na sebe dávali pozor a nechodili k místu výbuchu.

Především na jihu země hlásí ukrajinská armáda v poslední době úspěchy. Na konci minulého týdne vyzvala civilisty v Chersonské oblasti, aby se urychleně evakuovali, protože ukrajinské ozbrojené síly tam připravují tvrdý protiútok.

Ruská agentura TASS tvrdí, že v případě pondělního útoku explodoval sklad humanitární pomoci a ledku. V oblasti prý dál zuří požáry. Ruskojazyčná verze BBC však poukázala na to, že neexistují veřejné zprávy o uskladnění ledku ve městě.

Šéf místní okupační správy Vladimir Leontěv také tvrdí, že Ukrajinci útokem zničili stovky domů a desítky objektů infrastruktury. „Už je sedm mrtvých a přibližně 60 zraněných,“ dodal. Taková tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Zdá se, že ukrajinská armáda při útoku využila americké salvové raketomety M142 HIMARS. Ty svým dosahem i silou výrazně převyšují sovětské BM-21 Grad, na které spoléhají ruští okupanti. V posledních týdnech se zdá, že dělostřelecký dostřel i početní síla dělostřelectva jsou pro vývoj na východní i jižní frontě zcela zásadní.

Západní země proto Ukrajincům posílají obrovský počet salvových raketometů, ale i samohybných či tažených houfnic. Díky tomu mají Ukrajinci už nyní v dostřelu navrch. Na počet kusů však stále vede ruská armáda, a to výrazně. Početnou převahu Ruska si uvědomuje bezpochyby i Kyjev. Proto NATO už v polovině června požádal o další tisíce kusů těžké techniky.

Tagy: