Lukašenko v Putinových kleštích: Snaží se mu vyhovět, do války ale nechce, tvrdí USA

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin

Rusové se mají připravovat na rozhodující boje o Doněckou oblast

Minsk umožní ruským jednotkám v ještě větší míře než doposud využití běloruského pozemního i vzdušného prostoru k útokům na Ukrajinu. Vyplývá to z analýzy amerického Institutu pro studium války (ISW). Podle něj běloruský vůdce Alexandr Lukašenko chce tímto krokem vyhovět požadavkům ruského prezidenta Vladimira Putina, ale zároveň se snaží vyhnout přímému vojenskému zapojení do ruské invaze.

ISW své predikce staví mimo jiné na události z 7. července, kdy zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Oleksij Gromov sdělil, že Bělorusko předalo Rusku kontrolu nad letištěm Pribytki v Homelské oblasti. Právě odsud Rusové v první fázi války vedli útoky na Ukrajinu s cílem dobýt Kyjev.

Běloruská nezávislá organizace The Hajun Project, která se věnuje monitoringu vzdušného prostoru, v pondělí oznámila, že v noci ze soboty na neděli poprvé od letošního dubna odhalila přítomnost ruského letounu. Organizace dodala, že Minsk zavedl nová omezení provozu ve vzduchu u ukrajinských hranic, kde se ruský letoun pohyboval.

Obě zjištění podle ISW naznačují, že jde o důsledek rostoucího tlaku, který Kreml vyvíjí na Lukašenka. Rusko prý po Bělorusku požaduje, aby se v konfliktu s Ukrajinou více angažovalo. Z toho ISW vyvozuje, že Minsk s Moskvou uzavřel jakýsi kompromis, který ukazuje Lukašenkovu loajalitu Moskvě, ale zároveň nezahrnuje přímé zapojení Běloruska do války.

Země je od začátku ruské invaze tichým spojencem Kremlu, jemuž umožňuje přesouvat techniku přes své území a poskytuje mu již zmíněný vzdušný prostor. V červnu se objevila zpráva o zhruba tisícovce ruských vojáků, kteří mají z Běloruska obsluhovat obávané raketové systémy Iskander.

V případě rusko-běloruské spolupráce leckomu utkvěl v paměti také incident ze začátku března. Do médií tehdy unikly záběry z Lukašenkova projevu k bezpečnostní radě před tabulí, která vypadala jako válečný plán v boji s Ukrajinou, který zahrnoval i útok na Moldavsko.

Bělorusko na začátku května rovněž podniklo rozsáhlé vojenské cvičení, které mělo prověřit bojovou připravenost, uvedl Minsk. Podle vojenských expertů jde ale spíš o politickou hru než o reálnou hrozbu, že se Bělorusko do války zapojí.

„Nemyslím, že by Lukašenko běloruské vojáky poslal do bojů na Ukrajině, i když tím nenápadně hrozí. Je to takový starý politický lišák. Jde mu primárně o vlastní přežití. Potřebuje mít dobré vztahy s Moskvou. Snaží se ale vyhnout tomu, co po něm Rusové chtějí, tedy aby přímo nasadil svou armádu,“ konstatoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Připomněl tak ekonomickou i politickou závislost Běloruska na Rusku. Moskva například Lukašenkovi mezi roky 2020 až 2021 výrazně pomáhala potlačit masivní protesty v zemi, které usilovaly o jeho rezignaci.

Tagy: