Rozzáří se Allianz Arena duhovými barvami? Němci chtějí protestovat proti Orbánovi

Do netradičního hávu by se měla při středečním utkání fotbalového Eura 2021 Německo–Maďarsko zahalit mnichovská Allianz Arena. Na severu Mnichova u velké dálniční křižovatky, kde stadion stojí, by měla ve středu do okolí zářit duhová, znak homosexuální komunity. To vše na protest proti politice maďarského premiéra Viktora Orbána.

Maďarský parlament před týdnem schválil zákon, který omezuje práva mladých lidí na informace o homosexualitě a transsexualitě. Tento zákon je považován za zvláštní zájem premiéra Viktora Orbána. Proto se v Německu, které tolik propaguje různorodost a odmítá diskriminaci skupin, ozývají zvlášť hlasité požadavky na jasné vymezení se proti takovému postupu v zemi Evropské unie.

Program ME 21. června

Skupina C
18:00 hodin, Ukrajina–Rakousko
18.00 hodin, Severní Makedonie – Nizozemsko

Skupina B
21:00 hodin, Finsko–Belgie
21:00 hodin, Rusko–Dánsko

Kompletní rozpis

Mnichovská městská rada požaduje, aby byla Allianz Arena právě při zápase Německa s Maďarskem osvětlena duhovými barvami. „Hlavní město Bavorska se hlásí k rozmanitosti, toleranci a skutečné rovnosti ve sportu i v celé společnosti,“ stojí v návrhu.

Městští radní chtějí také, aby byla mnichovská radnice vyzdobena duhovými vlajkami. „U příležitosti zápasu mistrovství Evropy mezi Německem a Maďarskem je důležité, aby Mnichov viditelně vyjádřil solidaritu s komunitou LGBT v Maďarsku, která trpí současným zpřísňováním homofobní a transfobní legislativy ze strany maďarské vlády,“ píší bavorští a mnichovští politici. Utkání s Maďarskem je příležitostí „vyslat signál, že Mnichov představuje pestrou, rozmanitou a tolerantní společnost“.

Mnichovský starosta Dieter Reiter (SPD) chce již v pondělí lobbovat u zástupců Evropské fotbalové unie (UEFA) a Německého fotbalového svazu za duhovou arénu. Nechce čekat na středu, den zápasu, kdy by se mělo rozhodovat. „Po podání žádosti všemi frakcemi budu již začátkem týdne kontaktovat pořadatele, UEFA a německý svaz,“ uvedl v sobotu pro německou agenturu DPA Reiter a doplnil: „Je to důležité znamení tolerance a rovnosti.“

Lesbická a gay asociace v Německu uvítala myšlenku, že by mnichovská aréna byla při středečním vyvrcholení skupiny F proti Maďarsku osvětlena duhovými barvami. „Zejména proto, že jsme navíc v měsíci hrdosti. To by byl jasný signál,“ řekl DPA člen národní rady LGBT komunity Christian Rudolph, který je zároveň kontaktní osobou pro genderovou a sexuální rozmanitost Německého fotbalového svazu. Proto i Lesbická a gay asociace v Německu vyzvala podle Rudolpha Evropskou fotbalovou unii k podpoře projektu obarvení Allianz Arena „na duhovo“.

Brankář Neuer s duhou na paži

Rudolph také zmínil kapitánskou pásku v duhových barvách, kterou měl brankář německé reprezentace Manuel Neuer na své levé paži při obou duelech letošního Eura proti Francii a Portugalsku. „Ne, ne, nebyla to jednorázová záležitost,“ pravil Neuer a vysvětlil: „A budu v tom pokračovat. Vím, že mužstvo za tím a za mnou stojí. Na takových akcích, jako je Euro, to má ještě větší smysl. Je důležité, aby takové protestní akce už nebyly zakázané.“ Sport by se podle něj neměl skrývat a musí si stát za svými hodnotami.

Ještě během tohoto šampionátu, v sobotu 26. června, pořádá Lesbická a gay asociace v Německu digitální demonstraci „SportPride 2021“ za zviditelnění a podporu všech leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů ve sportu.

Tagy:
Německo Mnichov protest Viktor Orbán Maďarsko UEFA LGBT fotbal Německý fotbalový svaz EURO 2021 Dieter Reiter Allianz Arena Manuel Neuer duhová barva