Němcová: Zeman je zrádce, ztroskotal ve všem. Nečistý útok, řekl Kubáček a zmínil frustraci

Odchází člověk, který ztroskotal během deseti let ve všem, co si předsevzal, že udělá. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto ohodnotila Miloše Zemana v pozici prezidenta republiky senátorka Miroslava Němcová (ODS). Stále trvá na svém výroku, že je Zeman zrádcem České republiky. Podle politologa Jana Kubáčka se jedná o neadekvátní označení. „Mám pocit, že tady doznívá frustrace z roku 2013 o nenaplněném premiérství,“ podotkl.

„Odchází muž, který ztroskotal během deseti let ve všem, co si předsevzal, že udělá. Jak v dění ve vnitřní politice, zahraniční politice, tak v tom, co udělá s prezidentským úřadem jako takovým, kam ho degradoval,“ nešetřila kritikou senátorka.

Vzpomněla na poslední rozhovor končícího prezidenta v Partii na CNN Prima NEWS. „Přiznal – hned několik měsíců poté, co složil slib – že bude přetáčet systém na poloprezidentský nebo prezidentský, což je v rozporu s Ústavou, šlo o ústavní puč. A podle toho se i choval. Ve vládě Andreje Babiše našel partnera, kterého potřeboval. Ti dva si vzájemně vyhověli, rozparcelovali zemi a utvořili mocenský kartel, který držel zemi v šachu,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je čas bilancovat a skládat účty, řekl Ovčáček. Uvedl chyby, které ho nejvíc mrzí

U zahraniční politiky Zemanovi vyčetla „vymaňování Česka ze západního světa“, příklon k Číně i Rusku. „Pamatujeme na ‚úžasná‘ vyjádření v Českém rozhlasu (s ohledem na překlad slova pussy, pozn. red.), korunovační klenoty... To vše posunulo laťku na absolutní dno. Petr Pavel a jeho tým musí laťku vytáhnout ze žumpy, nenajdou ji na zemi,“ zmínila.

Nadále trvá na svém výroku, kdy Zemana označila zrádcem země. „Mluvila jsem o tom i nyní. Po BIS (Bezpečnostní informační služba, pozn. red.) chtěl seznamy ruských špionů, označil bezpečnostní službu za čučkaře. Poté, co byla zveřejněna zpráva o Vrběticích, tak sedne do televize a tvrdí, že máme dvě verze. Ruské televize tleskaly. Dá se to nazvat jinak než zrada vlastní země?“ ptala se Němcová.

Hostem vysílání byl také exministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. „Paní Němcové si vážím, ale s takovými výroky nemohu souhlasit. S Putinem se sešel i Klaus, nejen Zeman, byl jsem u toho,“ narážel na další kritiku Němcové, kdy zmínila, že Zeman odvedl „k Putinovi do Ruska Martina Nejedlého, posadil ho do jednací síně a českého velvyslance nechal na chodbě ve vyhnanství“.

Němcová: Zeman zaútočil na samotnou Ústavu

„Pokud by někdy Zeman překročil zákon, tak by se o tom vědělo,“ podotkl. Němcová však v kritice pokračovala. „Jestli řekl, že chtěl převést systém parlamentní demokracie na systém prezidentský, tak je to útok na samotnou Ústavu, a to nedělá nikdo jiný než zrádce nebo pučista,“ zdůraznila Němcová.

Politolog Jan Kubáček takové výroky z úst senátorky označil za neadekvátní. „Není to hodno dámy, která je vyřkla. Mám pocit, že tady doznívá frustrace z roku 2013 o nenaplněném premiérství. Kdyby k tomu došlo, tak bych očekával, že Němcová už v minulosti opakovaně udělá kroky, které by byly postaveny na tom, aby byl končící prezident prošetřován. Pokud k tomu nedošlo, tak to vnímám jako nečistý útok na Zemana,“ reagoval v pořadu.

Osobně je toho názoru, že posledních deset let bylo obdobím silného muže listopadu 1989, politika solitéra, který vyhledával konflikty. „Vznikala až hloupá občanská válka. Ústava pamatuje na hlavu státu jako na hlavního moderátora, který by měl politiku zklidňovat a hledat kompromis. Kuriózně sjednocoval politiku ve společném odporu k Miloši Zemanovi,“ dodal Kubáček.

Jak Miloše Zemana v prezidentském úřadu zhodnotil senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)? A vzpomněli hosté v pořadu i pozitivní odkaz Zemana? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: