Klaus: Zeman si byl vědom českých národních zájmů. Mám strach, že vláda hájí spíš ty bruselské

S Milošem Zemanem jsme vedli nesmiřitelný boj, nicméně ale tušil, co jsou české národní zájmy. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl exprezident Václav Klaus. I když se svého nástupce v mnoha ohledech zastává, v dalších věcech jej i kritizuje. Klaus například uvedl, že Zeman na rozdíl od něj a Václava Havla neměl vlastní koncept fungování společnosti.

„Miloš Zeman byl pro mě od počátku velkým politickým protivníkem a konkurentem, vedli jsme spolu nesmiřitelný boj. 1 001 věcí bych dělal jinak než on, to jsem nikdy neskrýval a on to ví. Když ale čtu texty, které se o Miloši Zemanovi publikují dnes a denně, myslím, že je potřeba ho trošku vzít v ochranu,“ prohlásil Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Miloš Zeman a Václav Klaus byli skutečně nesmiřitelnými politickými rivaly, a to zejména v 90. letech. Zeman jako předseda levicové ČSSD a Klaus jako předseda pravicové ODS – dvojice spolu často soupeřila, ale v mnoha ohledech i spolupracovala. Za zmínku stojí například opoziční smlouva z roku 1998 či méně známá „první opoziční smlouva“ z roku 1996.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nikdy bych se jako Zeman nelepil na Lány. Klaus si rýpl do končící hlavy státu

„Známe se od 60. let. Byli jsme jiní, ale když jsme měli pocit, že se svírá krunýř proti nám oběma a tomu, co jsme považovali za správné, tak jsme byli ochotni zapomenout na spory a podpořit se. V roce 1998 bylo lepší uzavřít limitované a omezené spojenectví než se nechat zlikvidovat. Tím jsme odvrátili pokus sprovodit ODS a ČSSD z povrchu zemského,“ uvedl Klaus. Podle něj byl Zeman vždy spíš pragmatikem než sociálním demokratem.

„Hledal své místo a pragmaticky usiloval o udržení či posílení své politické moci. Jeho koncepty neznám. Nemyslím, že by přicházel s fundamentálními názory, jak by měla fungovat dnešní společnost, spíš glosoval. Třeba Václav Havel chtěl občanskou společnost a zelenou ideologii, já chtěl tržní ekonomiku a parlamentní demokracii. U Zemana to v tomto smyslu neumím definovat,“ řekl Klaus.

Na Zemanovi nicméně ocenil jeho snahu – ať už domnělou, či skutečnou – hájit české zájmy: „Na rozdíl od některých jiných politiků a řady pisálků byl pro mě Miloš Zeman člověkem, který tušil, co jsou české národní zájmy, byl si jich vědom a měl pocit, že mu o ně jde. U mnoha dalších politiků jsem nikdy nic takového neviděl. Mám hrozný strach z toho, že vláda spíš hájí zájmy bruselské, evropské a německé.“

Zemanovo druhé funkční období končí ve středu. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla následuje ve čtvrtek.

Tagy: