Německo bičují silné bouřky. Hrozí vznik supercely či tornáda, varují meteorologové

Německo od pondělního večera trápí prudké lijáky a silné bouřky. Voda zaplavila silnice, na některých místech i sklepy. Tím bouřlivé počasí ale nejspíše nekončí – tlaková níže Xero může na jihu země stát za vznikem supercely, v tom horším případě pak i tornáda, uvedl na německé televizní stanici RTL meteorolog Björn Alexander.

Nejnovější bouřky, které se zformovaly nad Bádenskem-Württemberskem a Bavorskem, se částečně přesunuly do České republiky. Německá meteorologická služba DWD v úterý ráno uvedla, že konec divokého počasí v Německu je v nedohledu. Podobně to vidí i meteorolog televizní stanice RTL Björn Alexander, podle něhož tlaková níže Xero přihraje další přívalové deště, možná i krupobití. Nevyloučil ani vznik supercely či tornáda na jihu země.

„Povětrnostní situace nad Německem zůstává velmi výbušná. Série bouřek pokračuje a míra nebezpečí by se mohla v některých případech ještě zvětšit. V tropickém vzduchu vedle jiných extrémních bouřkových komplexů nelze vyloučit ani vznik jednotlivých tornád,“ dodal.

Podle něj velmi pravděpodobně dojde i na silnější záplavy v nížinných oblastech kvůli blížícím se bouřkovým lijákům. Tlaková níže Xero se momentálně nachází nad francouzským územím, pomalu se ale přesouvá právě k Německu.

Turbulentní počasí začalo minulý týden, kdy tropická vedra vystřídaly vydatné deště. V noci z pondělka na úterý intenzita bouřek zesílila, největší škody hlásí lidé v jihozápadní části Německa. Jenom ve Stuttgartu vyjížděli hasiči v souvislosti s bouřkami k 330 událostem.

Policie uvedla, že voda v hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko zaplavila různé tunely. Také mluvčí policie v Pforzheimu DPA potvrdil zprávy o zaplavených silnicích či sesuvech půdy v obci Altensteig. Voda strhla i několik metrů zdi u řeky Nagold.

Na budově Státní opery ve Stuttgartu bouře strhla část střechy a z podstavců svrhla sochy. „Stojím pod střechou a jsem docela pěkně mokrý,“ řekl DPA šéf opery Viktor Schoner. Voda natekla až k jevišti. V době bouře v budově bylo 250 návštěvníků, ale nikdo nebyl zraněn. Také přes spolkové země Porýní-Falc a Hesensko se přehnaly místy prudké bouře.

Například ve městě Ludwigshafen si vyžádaly 84 zásahů; hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů a bytů a odstraňovat vyvrácené stromy. Ve městě Bocholt v Severním Porýní-Vestfálsku museli hasiči odčerpávat vodu z mnoha sklepů a odstraňovat stromy.

Tagy: