V dodávce u Děčína se jako sardinky těsnilo 40 migrantů. Po nehodě většinu pochytali Němci

Německá policie zadržela většinu migrantů, kteří se ve středu rozutekli po Ústecku.

Migranti na útěku

Němečtí policisté ve čtvrtek zadrželi většinu migrantů, kteří se o den dříve rozutekli po okolí Mikulášovic na Děčínsku. Na české straně skončili v poutech také čtyři převaděči, kterým v případě prokázání viny hrozí až pětiletý trest vězení.

Přibližně 40 migrantů se mělo tísnit v jedné dodávce. Při průjezdu Mikulášovicemi jim však prasklo kolo. „Najednou jsme s kolegy uslyšeli rachot, když kolem nás projela dodávka s prasklým kolem, ze kterého se taky vydatně kouřilo. Říkali jsme si, že doufáme, že nevezou nějaké migranty,“ řekl CNN Prima NEWS starosta obce Aleš Jandus.

ČTĚTE TAKÉ: Znásilňování školáků na Ostravsku. Policie viní vedoucího ze sexuálních praktik vůči chlapcům

Jak se brzy ukázalo, v šedivé dodávce s polskou registrační značkou řidič skutečně převážel desítky mladých mužů původem ze Sýrie.

„Podle dosud zjištěných informací z místa měli být migranti převáženi v nelidských podmínkách v dodávce bez oken a sedadel, bez dostatečného přísunu vzduchu a přístupu k vodě,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Skupinka Syřanů se poté, co se dostala na čerstvý vzduch, okamžitě vydala směrem do Německa. Z místa utekl také řidič dodávky, rychle se tak zmobilizovaly veškeré dostupné policejní hlídky a rozjela se rozsáhlá pátrací akce.

„Vyrozuměli jsme i příslušné orgány na německé straně. Pátrací akce v terénu probíhala za účasti různých složek policie, včetně letecké služby. Kriminalistům se v průběhu pátrací akce podařilo zajistit tři občany Sýrie, řidiče dodávky a další tři podezřelé muže cizí státní příslušnosti,“ řekla Kubíčková.

Zatím tak vše nasvědčuje tomu, že dodávku doprovázeli i další převaděči v osobních autech. „Od německých kolegů jsme obdrželi informaci, že na jejich území vypátrali 39 Syřanů,“ dodala policejní mluvčí.

V Sýrii panuje válečný konflikt, a tak je tam policie vrátit nemůže. Pravděpodobně tak uprchlíci zamíří do země, kde poprvé požádali o azyl, případně si ho mohou vyřídit také v té zemi, ve které je policie zadržela.

Tagy: