Komunisté, němečtí poslanci i exšéf zpravodajství ČT v Ostravě. Kdo řečnil na demonstraci proti vládě?

Christine Andersonová, politička, europoslankyně

Demonstrace proti vládě 28.9.2022 16:00

Na protivládní demonstraci na svatého Václava dorazily desetitisíce lidí. Na pódiu se vystřídaly desítky řečníků, mnohdy kontroverzních. K davům promluvili opoziční politici i odborníci. Objevily se ale i překvapivé tváře jako němečtí poslanci z AfD nebo bývalý šéfredaktor zpravodajství České televize v Ostravě Petr Bohuš.

Organizátoři akce rozdělili řečníky do tří skupin, jako první hovořili odborníci na jednotlivá odvětví. Nejprve se chopil slova ekonom Miroslav Ševčík, který vystupuje jako poradců hnutí Trikolóra, a následně energetičtí experti Vladimír Štěpán s Ivanem Noveským. Před protestujícími mluvili také bývalý ředitel Ředitelství vodních cest Jan Skalický nebo podnikatel a exprezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Na demonstraci vystoupil také někdejší šéf publicistiky a ostravského studia České televize Petr Bohuš, který v minulosti pracoval i na Slovensku jako ředitel programu a moderátor v televizi TA3. Na demonstraci vyzýval, aby vznikla diskuse o zachování, či dobrovolnosti veřejnoprávních poplatků. „Když ti, kteří šíří propagandu a cenzuru, nebudou mít peníze, uvidíte, kdo je dezinformátorem a kdo šiřitelem pravdy. Potřebujeme objektivní a vyvážené informace, jeden společný kanál. Pravda musí zvítězit,“ řekl Bohuš, který nyní provozuje web Modrý jelen.

Na jednom pódiu komunisté i Foldyna

Na rozdíl od první demonstrace vystoupili na středeční akci i zahraniční hosté. Organizátoři pro ně vytvořili speciální blok, zajistili i tlumočníky. Jako první vystoupila europoslankyně za německou politickou stranu Alternativa pro Německo Christina Andersenová. Ze stejné strany se na pódiu objevil i německý poslanec českého původu Petr Bystroň, který získal ze zahraničních řečníků největší ovace.

Kromě něj vystoupili na akci slovenský politický analytik Ján Baránek, Mads Palsving, bývalý výkonný ředitel bank Morgan Stanley, Barclays a Creditt Suisse, či britská aktivistka Justina Walkerová.

Jako poslední vystoupili někteří političtí představitelé jako šéfka KSČM Kateřina Konečná, kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála, poslanec SPD Jaroslav Foldyna (a v Ostravě šéf hnutí Tomio Okamura), předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová, šéf Svobodných Libor Vondráček nebo předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Rakušan: Nenechte se zneužít manipulátory

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) reagoval na demonstraci na Twitteru. Lidé by se podle něj neměli nechat zneužít manipulátory, kteří na náměstích nabízí jednoduchá, ale nerealistická řešení důsledků války rozpoutané Ruskem proti celé Evropě. „Strach lidí v nejisté době je pochopitelný. Lži a manipulace, které přirozené obavy posilují, ale jednoznačně odsuzuji,“ uvedl Rakušan.

Protivládní demonstrace se ve středu kromě Prahy konaly i v několika dalších městech. V metropoli se na Václavském náměstí podle odhadu policie sešly „nižší desítky tisíc“ účastníků.

Tagy:
demonstrace Václavské náměstí Česká televize vláda Praha Petr Bystroň Miroslav Ševčík Agrární komora České republiky Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické Zdeněk Jandejsek Petr Bohuš