Protivládní demonstrace na Slovensku. Tisíce nespokojených lidí volaly po demisi kabinetu

Rozčílení z nečinnosti vlády panuje u našich sousedů na Slovensku. Opozice a protestující v úterý v podvečer volali v Bratislavě po demisi stávajícího kabinetu i po řešeních energetické krize.

Slovenská opozice kritizovala, že jejich prezidentka Zuzana Čaputová nevyhlásila referendum týkající se předčasných voleb, informoval web plus7dni.sk. Opoziční zástupci také volali po změně ústavy umožňující zkrácení volebního období parlamentu.

Na místě se podle slovenského webu Pravda sešly odhadem asi tři tisíce lidí. Opoziční protest organizovala strana SMER a vystoupilo na něm několik politiků. Předseda strany a expremiér Robert Fico podle webu plus7dni.sk podotkl, že na protest byly pozvány všechny opoziční strany.

Rusko jako přítel?

„Není čas na politikaření. Musíme ukázat jednotu, která musí vést k výměně současné vlády,“ uvedl Fico. Opětovně také kritizoval média za to, jakým způsobem o protestu informují. Podobně tomu bylo i při protivládní demonstraci v Praze na Václavském náměstí.

Za zdražování podle Fica z velké míry odpovídá současná vláda a prezidentka, neboť „zatáhli Slovensko do války, se kterou Slovensko nemá nic společného“. Šéf Slovenské národní strany Andrej Danko vidí možnost zažehnání energetické krize v ruském plynu.

Prohlásil například, že komunikuje s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Za příklad vládnutí vyzdvihl maďarského premiéra Viktora Orbána. Kromě politiků řečnil také herec a režisér Marek Ťapák.

Tagy:
Slovensko protest Viktor Orbán Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Rusko Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Sergej Viktorovič Lavrov