Neměli bychom říkat, že lockdown už nebude. Chybí nám plán, kritizuje Šedo

Aleksi Šedo

K věci 12.11.2021

Neměli bychom říkat, že už nebude lockdown, řekl v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS biochemik a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo. Podle něj lidem chybí jasný plán epidemie. Odborník také upozornil, že vakcíny jsou průlomová věc, která by se měla oslavovat. Podle něj je pošetilé očkování nepoužívat.

„Nechápu, proč někdo říká, že už nebude lockdown. Přeci nevíme, co bude za čtrnáct dnů a jak se situace vyvine,“ upozornil v pořadu K věci Aleksi Šedo. Podle něj lidem chybí plán epidemie. „Neměli bychom říkat, co určitě nebude, ale měli bychom říkat, co bude, když…“ zdůraznil bývalý náměstek ministra zdravotnictví.

„Upřímně mě znepokojuje, že nevíme, co vláda chystá. Kdybychom my jako běžní občané věděli, že nějaký plán existuje, tak bychom možná jednotlivé kroky přijímali i s větším klidem,“ myslí si. Šedo navíc připustil, že si dovede představit „lockdown volného času“, který zavede například Rakousko. Znamená to, že do restaurace nebo na hromadné akce budou moct jen lidé s očkováním nebo ti, kteří prodělali koronavirus.

Opatření biochemik nevnímá jako trest. „Chápu to jako součást procedury v situaci, která není normální. Těžko se v současné době říká, že covid je jen chřipečka a že o nic nejde,“ upozornil. Zároveň ale dodal, že také nemá rád, když jej někdo omezuje.

Vakcíny jsou průlomová věc

Šedo navíc zdůraznil, že by si mezi sebou profesní skupiny měly věřit a že by lidé neměli věřit fake news. Vakcíny jsou podle něj průlomová věc, která by se měla oslavovat. „Protože to je triumf biomedicínských vědců. Nepoužívat je mi přijde pošetilé,“ podotkl.

Tlak na očkování považuje za dobrou věc. „Nejde o tlak na byznys nebo o to, aby někdo někoho mohl ovládat. Jde o to, abychom si uchránili chod naší společnosti a ubránili se lockdownům. Také o to, abychom udrželi co nejvíce lidí při zdraví a při životě,“ vysvětlil Šedo v pořadu.

Tagy: