Zpřísníme, ale neřekneme jak. Vojtěch čeká na stanovisko budoucí vlády

Adam Vojtěch

Vojtěch k dalším krokům vlády

Vláda chystá zásadní zpřísnění opatření, oznámil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO). V pátek se kvůli tomu sešel kabinet, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale na následné tiskové konferenci neprozradil, jaké kroky chystá. Čeká prý na vyjádření AntiCovid týmu budoucí vlády, které by měl dostat do soboty. Návrhy by pak vláda v demisi mohla schválit v úterý.

„Čekáme na písemné stanovisko AntiCovid týmu, takže nechci říkat definitivní závěry. Stanovisko dostaneme nejpozději do soboty a vláda opatření projedná na začátku příštího týdne,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Adam Vojtěch.

Zdůraznil, že je pro něj zásadní, aby s tím, co kabinet ANO a ČSSD schválí, souhlasila i budoucí vláda Spolu a PirSTAN. „Dnes už to vůbec není o vládě a opozici. Musíme se chytit za ruce a mít společné stanovisko. Pokud máme dělat zásadní rozhodnutí, která tu budou platit třeba i několik měsíců, tak je legitimní, že hledáme společnou shodu,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Zásadní zpřísnění opatření

Počty nově nakažených covidem i hospitalizovaných v Česku přitom stále rostou. Babiš proto ve čtvrtek mluvil o zásadním zpřísnění opatření. „Chci, aby nikdo neříkal, že naše vláda na to kašle. Nekašle. Musíme udělat další opatření, která budou významná z hlediska toho, aby se lidé očkovali. Nic jiného na boj proti covidu neexistuje,“ uvedl na tiskové konferenci, když oznamoval, že kabinet ANO a ČSSD schválil svou demisi.

Podle premiéra se o zpřísnění mělo rozhodovat v pátek. Nakonec se ale zřejmě rozhodne až začátkem příštího týdne, pravděpodobně v úterý.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pátek na Twitteru pouze prozradil, že se vláda shodla na tom, že se v Česku 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy. Testy do škol rozvezou během příštího týdne hasiči ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Podle Plagy by testování ve školách mělo přispět k lepší ochraně škol před šířením nákazy a k zajištění prezenční výuky.

Vyhněte se hospitalizaci nebo smrti

S AntiCovid týmem ministr zdravotnictví v pátek prý mluvil hlavně o tom, že je potřeba podávat seniorům posilující dávku očkování. „Považujeme to za důležité u rizikových skupin, aby neotálely a po šesti měsících se šly naočkovat. Imunita se může oslabovat u některých jedinců a mohou skončit v nemocnicích s covidem. Vyhněte se, prosím, případné hospitalizaci nebo smrti,“ zdůraznil.

Zároveň se shodli, že je důležité předepisovat protilátkové léky, které mohou zabránit těžkému průběhu nemoci, a co nejvíce kontrolovat dodržování nynějších opatření. Zejména provozovatelé restaurací, ale i jiných zařízení by měli podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé mají respirátor a doklad o očkování, prodělání nemoci či negativním testu.

Do hospody jen s očkováním

Zpřísnění stávajících opatření by mohlo platit od 29. listopadu. Mluví se o tom, že by lidé bez očkování nemohli do restaurací či na kulturní a sportovní akce. Variantou je i mírnější cesta, tedy že by se mohli prokázat pouze PCR testem, ne antigenním jako nyní.

Tyto možnosti ale v pátek Vojtěch nechtěl komentovat. „Debatovali jsme všechny varianty, nejen rakouský model. Nechci říkat, která bude preferována, názory byly různé. Dokud to neschválí vláda, byly by to spekulace,“ zdůraznil ministr.

Tagy: