Nemocnice opět budují covidová oddělení. Může dojít k omezení péče, varuje Arenberger

Petr Arenberger

Pokud poroste počet hospitalizovaných s nemocí COVID-19, může opět dojít k omezení péče o pacienty. CNN Prima NEWS to řekl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Pandemie koronaviru sílí. Za pondělí zdravotníci nahlásili 7 591 nových případů covidu, jedná se o nejvyšší počet od konce března. Hospitalizováno je aktuálně 1 813 lidí, z toho je ve vážném stavu 256 pacientů.

Po půl roce začínají nemocnice opět budovat covidová oddělení. Jednou z nich je i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Původně se jedná o ortopedické oddělení, které je ve vlastnictví chirurgické kliniky. Tento týden tady bude připraveno 20 lůžek pro nové pacienty, především pro ty středně těžké, ale ne úplně těžké,“ popsal ředitel nemocnice Petr Arenberger.

„Část s několika pacienty provozujeme už teď, ale během dneška, nejpozději zítřka, už bude plný provoz,“ uvedl ředitel nemocnice. V současné době se v celé nemocnici nachází 31 nakažených s covidem, z toho je šest ve vážném stavu.

Počítá zařízení s vytvořením dalších covidových oddělení? „Máme připravený jízdní řád i na další pracoviště. Budeme například měnit lůžka na kožní klinice. Oční pacienti budou hospitalizováni na kožním. Na posun v areálu jsme připraveni,“ tvrdí Arenberger.

Při velkém nárůstu pacientů dříve docházelo k odkládání běžné péče, což by mohlo hrozit i nyní, pokud enormně naroste počet pacientů. „Vzhledem k tomu, že nemáme infekční pracoviště, jakýkoliv další zásah vždycky znamená omezení péče,“ varoval Arenberger.

Tagy: