Nemovitosti brzy zdraží, míní experti. Co si za pět milionů koupíte v Česku a zahraničí?

Markéta Jelínková, hypoteční specialistka a Oldřich Beránek, odborník na finanční plánování OVB Allfinanz

Co na to vaše peněženka 13.6.2024

Ceny nemovitostí brzy vzrostou. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli odborník na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřich Beránek a hypoteční specialistka Markéta Jelínková. Podle nich by to mohlo být až o sedm procent. Beránek zároveň podotkl, že nejvýhodnější doba pro koupi už je pryč. Oproti Praze jsou ceny například v přímořských letoviscích výrazně nižší.

Ceny nemovitostí by podle odborníka na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřicha Beránka mohly vzrůst v druhé polovině roku, a to o pět až sedm procent. „Jsme i v kontaktu s developerskými společnostmi, které v současné době prodají to, co musí, aby splnily nějaké podmínky minimálního prodeje. Čekají ale na listopad a počítají s tím, že nemovitosti půjdou nahoru,“ uvedl Beránek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Liberty Ostrava nevyplatí mzdy, nyní hledá kupce. Potopili nás, zlobí se zaměstnanci

Podobné odhady mají i banky. „Všechno to spolu souvisí. Když budou klesat úrokové sazby u hypoték, tak samozřejmě poroste poptávka, a tím pádem se zvedne cena nabídkových nemovitostí. Je tam přímá úměra,“ sdělila hypoteční specialistka Markéta Jelínková.

Podle Beránka lidem s nejvýhodnější dobou „projel vlak“. „Věci, které na ty ceny mohly mít pozitivní vliv, jsou pryč. Teď slyšíme zprávy, že hypotéky jsou zpět. V současné době, pokud bych chtěl něco kupovat, tak bych se rozhlížel, vyjednával a klidně se nebránil tomu koupit teď,“ řekl Beránek s tím, že se situace pro nákup nemovitosti nadále bude horšit.

Jelínková ale podotkla, že nikdy nemůžeme vědět, kdy je správná doba na koupi. „Když se ale podíváme do historie, za kolik kupovaly naše babičky a prababičky, tak je jasné, že ty nemovitosti neustále půjdou nahoru. Takže, ať ji koupíte kdykoliv, tak na tom vždycky vyděláte,“ sdělila Jelínková.

Ceny v Česku jsou v porovnání s některými státy poměrně vysoké. Pokud by člověk disponoval částkou pět milionů korun, mohl by si v Praze koupit byt 1+kk o rozloze 33 metrů čtverečních. Například ve Španělsku by si ale za stejnou částku mohl koupit byt 3+kk s rozlohou 147 metrů a v Itálii 5+1 s rozlohou 120 metrů. Podobný rozdíl je vidět i u dražších bytů. Za 7,5 milionů korun by si člověk v Praze pořídil byt 2+kk, ve Španělsku by za stejnou částku měl i 5+1 s rozlohou 150 metrů, v Itálii pak dokonce 5+1 s rozlohou 333 metrů čtverečních.

S tím, že jsou v Praze ceny vyšší, souhlasí i Beránek. „V Praze toho za 5 milionů moc nekoupíte. Když se podíváme na okraj Prahy, tak je to skutečně garsonka, která začíná někde na 4,5 milionech. Když bych chtěl hezký byt v rámci Prahy, který bude někde okolo 3+kk, tak bych se horko těžko dostal pod 10 milionů,“ uvedl Beránek.

Tagy:
Itálie Španělsko nemovitost hypoteční úvěr Česko Praha Oldřich Beránek Liberty Steel Ostrava OVB Holding