Velké gesto příbuzných zabitého Honzy: Nenávist necítíme, podpořili rodinu údajného vraha

Rodiny tragicky zesnulého Honzy i jeho údajného vraha Václava učinily velké gesto. Na sociálních sítích informovaly o tom, že se společně setkaly a ujistily se v tom, že se vzájemně podpoří. Rádi by totiž žili i nadále v jedné obci jako kamarádi.

K setkání obou rodin došlo ve středu 22. února na Obecním úřadě Lovčice. „Rodiny se setkaly a ujistily se v tom, že se navzájem musí podpořit, že obě strany vůči sobě nemají žádnou nenávist, a mají zájem na tom žít společně v jedné obci, tak jako doposud, jako kamarádi,“ stojí v prohlášení obou rodin na Facebooku.

Dorazit měla také Janova těhotná partnerka. Právě pro ni a zbytek jeho rodiny organizoval starosta Lovčic Václav Tvrdý (ČSSD) začátkem týdne veřejnou sbírku. Mezi lidmi se zvedla obrovská vlna solidarity. Během dvou dní se podařilo nashromáždit přes půl milionu korun. Lidé posílají částky v řádech stokorun i několika tisíců.

ČTĚTE TAKÉ: Byla to poprava, říká rodina zastřeleného Honzy z Lovčic. Jeho přátelům poslala rázný vzkaz

„Vůbec jsme to nečekali a moc děkujeme,“ řekl Tvrdý redakci CNN Prima NEWS s tím, že i on sám se do sbírky aktivně zapojil. „Člověk má alespoň radost z toho, že když už kolem něčeho běhal a zařizoval to, že to má smysl,“ doplnil.

K tragickému incidentu došlo v neděli kolem osmnácté hodiny. Šestapadesátiletý Václav si podle policie vzal nelegálně drženou zbraň a zamířil k rodinnému domku v nové zástavbě. Když se jeho majitel Jan objevil ve dveřích, měl bez předchozího varování zmáčknout spoušť na brokovnici. Agresor se po hrůzném činu zřejmě vrátil domů a tam měl zbraň obrátit proti sobě. Motivem vraždy měly být dle deníku Blesk staré křivdy.

Zesnulý Honza byl přitom ve své obci velmi oblíbený. Pracoval jako strojník hasičského auta a k tomu byl předsedou fotbalového spolku. Podle slov Tvrdého se také zapojoval do veškerých kulturních akcí v obci. S partnerkou Karolínou měli v letošním roce přivítat na svět nového člena rodiny. „Byl to mladý pár a měli čerstvě postavený dům. Ona v něm teď zůstala sama,“ doplnil smutně starosta.

Tagy: