Nepěkné vysvědčení Fialovy vlády. Lidé ji oznámkovali v průzkumu, nejvíce jim vadí inflace

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) by při školním známkování dostala od lidí horší trojku. V průzkumu společnosti Median pro Radiožurnál Češi vládní kabinet ohodnotili celkovou známkou 3,76. Kladně hodnotí mezinárodní působení, nejvíc jim vadí inflace. Fialova vláda je nyní v polovině čtyřletého mandátu a premiér dle svých slov očekává, že se situace příští rok obrátí k lepšímu.

Lidé hodnotili devět vybraných oblastí. Kromě mezinárodního působení, důchodové reformy, komunikace s veřejností a inflace/zdražování také boj s klimatickou změnou, snižování rozpočtového schodku, realizování strukturálních reforem, situaci na trhu s bydlením a boj s cenami energií.

Předvolební průzkum pro CNN Prima NEWS z konce listopadu:

Nejvíc si lidé cení zahraniční politiky české vlády. Její mezinárodní působení by zhodnotili průměrnou známkou 3,24. 11 % procent oslovených by vládě dalo jedničku, 18 % dvojku, 28 % trojku, pětina čtyřku a 22 % lidí pětku. Naopak nejhorší známku dostala vláda za inflaci, tu dotazovaní průměrně ocenili známkou čtyři.

ČTĚTE TAKÉ: Důvěra ve vládu klesla, z ústavních institucí dopadla nejhůř. Pavlovi věří polovina lidí

„Často propíranou komunikaci s veřejností zvládá vláda na jedničku jen podle jednoho procenta dotazovaných. Dalších 8 % respondentů by ji hodnotilo dvojkou, 25 % trojkou, 26 % čtyřkou a nejvíc – 40 % – by vládě za komunikaci dalo pětku,“ uvedl Radiožurnál.

Průzkum se konal 11. a 12. prosince, zúčastnilo se ho 1009 respondentů starších 18 let.

Fiala nicméně očekává, že se situace zlepší. V příštím roce podle něj bude česká ekonomika růst, díky nižší inflaci porostou reálné mzdy a současně se budou snižovat ceny potravin. „Teď se dostáváme zpátky k dobrým číslům, to je dobrá zpráva pro celou zemi. Měla by z toho mít radost i opozice, která to dobře myslí s naší zemí,“ řekl v pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Tagy:
hodnocení průzkum inflace zahraniční politika vysvědčení vláda vláda Petra Fialy Vláda ČR Český rozhlas 1 Radiožurnál