Neplatíte za elektřinu a plyn přemrštěné částky? Kalkulačka vám ukáže přiměřené zálohy

Nesprávně nastavené zálohy mohou způsobit problémy.

Cena elektřiny roste i klesá

Začátkem roku přicházejí energetické společnosti s vyúčtováním a novými zálohami. Pravidelné měsíční platby ale mohou způsobit problémy, pokud nejsou správně nastaveny. Domácnostem se totiž může hromadit dluh a budou muset jednorázově zaplatit vysokou částku. V opačném případě se může stát, že společnosti přeplatky zadrží. Jak na správně nastavené zálohy a co je pro jejich výpočet potřeba?

Měsíční zálohy za energie byly strašákem hlavně v minulých letech. Řada lidí se totiž obávala, jaké sumy bude muset platit za dražší elektřinu a plyn. Cena silové elektřiny ale na světové burze klesá a v letošním roce mohou spotřebitelé vidět další zlevňování. S tím souvisí i nové předpisy záloh, které se na začátku roku vypočítávají.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

Zálohy by měly být nastaveny přiměřeně, tedy aby odpovídaly spotřebě a sjednané ceně. Pomoc s jejich výpočtem nabízí například kalkulačka Ministerstva práce a sociálních věcí nebo společnosti LP Energy.

V případě kalkulačky ministerstva budete potřebovat několik důležitých údajů. Nejprve je nutné vyplnit informace o odběrném místu. Vyberte z nabídky váš kraj či hlavní město kvůli přehledu o distributorovi. Dále je potřeba vyplnit distribuční sazbu. Tu zjistíte z ročního vyúčtování. Jedná se o tarif, podle kterého zjistíte, na co elektřinu využíváte. Malé byty s průměrnou spotřebou mají často D02d. Pokud ale například využíváte bojler na ohřev vody, je to D25d. Poslední položkou je typ jističe. I ten se pozná podle ročního vyúčtování.

Následně je potřeba také vyplnit očekávanou roční spotřebu. I tu lze zjistit z ročního vyúčtování. U sazby D02d se uvádí nejčastější spotřeba 2,5 MWh za rok. U sazby D25d je to 2 MWh ve vysokém tarifu a 2 MWh v nízkém tarifu.

Pro orientační výpočet je také třeba znát cenu silové elektřiny bez DPH a stálou měsíční platbu bez DPH. Oba údaje najdete také v ročním vyúčtování. Podobnými údaji budete disponovat i při výpočtu měsíčních záloh na plyn.

Kalkulačka s rozpisem roční faktury

Ještě přehlednější kalkulačku nabízí společnost LP Energy. Pro výpočet je potřeba znát podobné údaje jako u vyhledávače ministerstva práce. Nově je nutné vybrat distribuční území. Ministerstvo práce to vyřešilo tím, že lidé vyplňovali pouze kraj. Nyní je potřeba vybrat mezi ČEZ, PRE a EG.D. Podobně jako u ostatních údajů lze distribuční území zjistit podle ročního vyúčtování.

Stejně jako u první kalkulačky je potřeba vybrat informace k jističi, distribuční sazbě a obchodní ceně silové elektřiny.

Po vyplnění všech částí se zobrazí doporučená záloha za měsíc a rozpis roční faktury bez DPH.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Očekávané zdražování energií se letos neodehrálo. Co hrálo roli u nižších cen? Více se dozvíte v reportáži

Tagy:
ČEZ elektřina energie DPH energetika Pražská energetika Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky