Dobrá zpráva od dodavatelů energií: Peníze by mohli vracet více než milionu domácností

Odrazí se navýšení regulované složky ceny energií na fakturách?

Nové zálohy na energie

Navýšení ceny regulované složky energií Čechům do peněženek příliš nezasáhne, na burzách totiž elektřina zlevňuje. Dodavatelé celou záležitost prezentují jako dobrou zprávu, a to téměř podle hesla nula od nuly pojde.

Energetický regulační úřad připravoval zvýšení regulované složky ceny energií o desítky procent již během loňského listopadu. Lidé budou převážně platit stejně jako letos (v roce 2023, pozn. red.) či maximálně v průměru o jednotky procent více,“ sdělil tehdy premiér Petr Fiala (ODS).

K TÉMATU: Cena elektřiny za rok klesla o více než polovinu. Propíše se zlevnění do nabídek?

Předpověď předsedy vlády se víceméně vyplnila. Třeba většině zákazníků společnosti ČEZ zálohy na energie neporostou. Podle mluvčí koncernu Alice Horákové se odhady z minulého roku potvrzují. „Ukazuje se, že pokles obchodní složky ceny energií vykompenzuje nárůst té regulované. V případě 40 procent našich klientů jsou zálohy nastavené tak, že vznikne dokonce přeplatek,“ potvrdila pro CNN Prima NEWS.

Peníze by se tak za rok mohly vracet víc než milionu domácností. Velcí dodavatelé navíc potvrzují, že nárůst regulované složky ceny nijak zvlášť nenavýší. „V souvislosti se změnou této části ceny energií, která začala platit od ledna a kterou dodavatelé neovlivní, nevidíme důvod zálohy plošně upravovat. Ty stávající totiž změny pokryjí,“ ubezpečuje mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

„Ze srovnání minulého a letošního ledna vyplývá, že dokonce dojde k drobnému poklesu ve výši záloh, což činí přibližně tři procenta z měsíční částky. V přepočtu se tak jedná zhruba o 40 korun,“ ozřejmil mluvčí skupiny PRE Karel Hanzelka.

Podle námi oslovených ekonomů bylo vyplnění premiérova slibu očekávatelné. Vývoj situace však prý není odvislý od jeho osoby, nýbrž od dění na burze. „Pokud zůstanou zálohy stejné jako v roce 2023, pak by se mohla většina domácností na konci roku 2024 těšit na přeplatek, což by ukazovalo na pokles cen,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Ceny by v průběhu letoška i příštího roku mohly klesnout o několik desítek procent. Na úroveň před ruským útokem na Ukrajinu se ale prý už nejspíš nedostanou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Elektrický paradox: Cena klesá i roste současně. Experti radí neotálet se změnou dodavatele

Tagy:
ČEZ cena elektřina Petr Fiala energetika Karel Hanzelka dodavatel Energetický regulační úřad nárůst zálohy Pavel Peterka přeplatek regulovaná složka ceny energií Alice Horáková Roman Šperňák