Nepochopitelné verdikty soudu: Opilí řidiči zavinili tragické nehody, do vazby jde jen jeden

Nehoda se stala v neděli večer na zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě.

Řidič, který v centru Bratislavy zabil pět lidí, do vazby nepůjde

Dvě děsivé autonehody se v posledních dnech odehrály na Slovensku. V obou hráli roli opilí řidiči. Ve středu srazil v Čadci sedmatřicetiletý řidič maminku se dvěma dětmi a v neděli Dušan Dědeček usmrtil pět lidí na autobusové zastávce v Bratislavě. Zatímco prvního řidiče poslal soud do vazby, Dědeček překvapivě zůstává na svobodě.

Ve středu srazil v Čadci na Slovensku sedmatřicetiletý řidič matku se dvěma dětmi. Podle policie řídil pod vlivem alkoholu. „Řidič po autonehodě podstoupil dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem 1,79 promile,“ uvedla Policie Slovenské republiky na Facebooku s tím, že řidič i matka se dvěma dětmi byli převezeni do nemocnice. Lékaři matku propustili, zraněnou holčičku později převezli na další vyšetření do Univerzitní nemocnice v Martinu. „Je hospitalizována na jednotce intenzivní péče, oddělení kliniky dětí a dorostu, její stav je stabilizovaný,“ uvedla Zuzana Marčeková z oddělení marketingové komunikace nemocnice v Martinu.

OPITÝ ZRAZIL MATKU S DEŤMI NA CHODNÍKU

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Wednesday, October 5, 2022

Soudkyně Okresního soudu v Čadci rozhodla, že řidič půjde do vazby. Usnesení není pravomocné, informoval podle slovenského webu Cas.sk zástupce mluvčí Krajského soudu v Žilině Jozef Michňa. „Soudkyně rozhodla o jeho vzetí do vazby, protože existuje důvodná obava, že uteče nebo se bude skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu. Také existuje důvodná obava, že bude pokračovat v trestné činnosti,“ sdělil Michňa. Řidič čelí obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ve čtvrtek večer projednával soud další autonehodu. Ta se odehrála na autobusové zastávce v Bratislavě a dnes již bývalý generální sekretář Deaflympijského výboru Dušan Dědeček při ní usmrtil pět lidí a další zranil. I on byl pod vlivem alkoholu, přičemž podle policie nadýchal 1,6 promile. Okresní soud v Bratislavě ale vydal překvapivý rozsudek, když rozhodl, že Dědeček bude stíhaný na svobodě.

„Soud neshledal důvod pro uvalení takzvané útěkové vazby kvůli hrozbě vysokého trestu, ani důvod pro takzvanou preventivní vazbu, jelikož z uvedených skutečností nevyplývá, že by hrozilo pokračování v identickém nebo podobném konání obviněného,“ řekl k tomu mluvčí bratislavského soudu Pavol Adamčiak.

Dva rozdílné rozsudky vyvolaly u veřejnosti značné rozladění. „Oba řidiči byli stejně opilí, oba způsobili dopravní nehodu. Ten, co zabil pět lidí, je venku a ten, co způsobil ublížení na zdraví, jde do vazby,“ nechápal jeden z uživatelů v diskusi pod článkem slovenského webu. „Slovenská spravedlnost používá dvojí metr,“ stěžoval si další.

Tagy: