Nepochybila tajná služba před útokem na Donalda Trumpa? Zvláštní agent se zákroku diví

Členové ochranky Donalda Trumpa

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Bezpečnostní složky podle BBC čelí nepříjemným otázkám po neúspěšném atentátu na exprezidenta Donalda Trumpa. Ředitelku tajné služby Kimberly Cheatlovou si už kongresmani předvolali, aby přišla vypovídat ve Sněmovně reprezentantů. Pochybnosti o připravenosti ochranky a policie má i zvláštní agent Kevin Rojek. Ten na tiskové konferenci vyjádřil údiv nad tím, že útočník Thomas Crooks mohl pálit dříve, než se ho podařilo zneškodnit.

Neúspěšný atentát na exprezidenta USA rezonuje nejen mezi politiky, ale také mezi experty na bezpečnost. Ti si všímají možného selhání tajné služby, která zajišťovala ochranu Donalda Trumpa na politickém mítinku v Pensylvánii. Některé záběry na sociálních sítích totiž zachycují policejní odstřelovače, kteří se zřejmě na útočníka před útokem zaměřili. Přesto Crooks na exprezidenta několikrát vystřelil.

K TÉMATU: Šok a odmítnutí násilí. Světoví lídři reagují na útok na Trumpa, ozvala se i dcera Ivanka

Podle BBC měl na nedělní tiskové konferenci vyjádřit pochybnosti i zvláštní agent Kevin Rojek. Podle něj bylo překvapivé, že střelec mohl začít střílet dříve, než ho odstřelovači tajné služby zneškodnili.

Vyšetřování atentátu si převzala FBI, tajná služba i ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. „Občané Spojených států požadují odpovědi v případu pokusu o atentát na prezidenta Trumpa,“ uvedl kontrolní výbor. Zároveň si před Sněmovnu reprezentantů jeho členové předvolali ředitelku tajné služby Kimberly Cheatlovou.

Podle policie je zatím jisté, že Thomas Crooks střílel útočnou puškou, která se podobá AR-15. Na Trumpa střílel z budovy, která je vzdálená několik set metrů od místa, kde politik stál. Rojek na tiskové konferenci také zmínil, že Crooks u sebe neměl průkaz totožnosti a k jeho identifikaci byly použity vzorky DNA.

Trumpův poradce Stephen Moore, kterého cituje BBC World Service, označil sobotní večer za děsivý den. Zároveň také naznačil pochybnosti o připravenosti tajné služby. „Trump určitě potřebuje větší ochranu. Nyní padá hodně otázek ohledně toho, zda byla tajná služba dostatečně připravena,“ poznamenal Moore.

Svědci upozorňovali policii na střelce

Pochybnosti rozvířila i řada svědků, kteří byli na místě atentátu. Jeden z nich pro BBC popsal, jak celou situaci viděl těsně před střelbou. Na podezřelého muže se zbraní měl Greg Smith upozornit policisty. „Stáli jsme tam a ukazovali na muže, který měl zbraň. Policie postávala kolem. Řekli jsme jim, že je tam muž s puškou. Oni ale nevěděli, co se děje,“ přiblížil.

„Sám jsem se pak ptal, proč Trump pořád mluví a nikdo ho nestáhl z pódia? Trvalo to asi tři až čtyři minuty. Tajná služba se na nás dívala, poté se ozvalo pět výstřelů,“ popsal Smith moment, kdy atentátník začal po Trumpovi pálit. Podle něj nemuseli policisté vidět útočníka kvůli sklonu střechy.

VIDEO: Bezpečností expert Mikulecký zhodnotil práci policie a ochranky

Tagy:
policie atentát politika Donald Trump tajná služba Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Thomas Crooks