Šok a odmítnutí násilí: Světoví lídři reagují na útok na Trumpa, ozvala se i dcera Ivanka

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován

Světoví lídři vyjadřují zděšení nad střelbou na amerického exprezidenta Donalda Trumpa v Pensylvánii. K incidentu se vyjádřil nejen jeho nejpravděpodobnější rival v prezidentských volbách a současný šéf Bílého domu Joe Biden, ale i předchůdce obou státníků Bill Clinton. Útok odsoudil britský premiér Keir Starmer, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dcera exprezidenta Ivanka Trumpová poděkovala všem za vyjádření podpory jejímu otci.

Současný šéf Bílého domu Joe Biden uvedl krátce před 02:00 středoevropského času, že je rád, že Trump nebyl smrtelně zraněn a že je v pořádku. „Modlím se za něj a jeho rodinu. Myslím také na ty, kteří byli na mítinku. Jill (Bidenova manželka, pozn. red.) a já jsme rádi, že tajné služby dokázaly dostat Trumpa do bezpečí,“ napsal v příspěvku na síti X.

Exprezident Bill Clinton uvedl, že „násilí nemá ve Spojených státech místo, zvláště v našem politickém systému“. „S Hillary jsme vděční, že je exprezident v pořádku, a současně soucítíme se všemi, které incident na mítinku v Pensylvánii poznamenal,“ stojí v jeho příspěvku.

K TÉMATU: Pomáhal jsem odnášet mrtvého. Svědek z mítinku Trumpa popsal, co se dělo během střelby

Stejný názor vyjádřil i bývalá hlava státu Barack Obama. „Všichni bychom si měli oddechnout, že exprezident nebyl vážně zraněn, a využít tento moment k tomu, abychom se v naší politice znovu zavázali k vzájemnému respektu a lidskosti,“ uvedl na síti X a dodal, že společně s manželkou Michelle přejí Trumpovi brzké uzdravení.

Na útok zareagovala i viceprezidentka Kamala Harrisová. „Byla jsem informována o střelbě na akci bývalého prezidenta Trumpa v Pensylvánii. Doug (manžel Harrisové, pozn. red.) a já jsme si oddechli, že není vážně zraněn. Modlíme se za něj, jeho rodinu a všechny, kteří byli zraněni a zasaženi touto nesmyslnou střelbou,“ uvedla s tím, že je vděčná tajné službě Spojených států, záchranářům a místním úřadům za jejich okamžitou akci.

Politické násilí odsoudil i nový britský premiér Keir Starmer. „Záběry z mítinku nás šokovaly. Bývalému prezidentovi Trumpovi a jeho rodině přeji jen to nejlepší,“ reagoval na sociálních sítích.

„Byl jsem zděšen, když jsem se dozvěděl o střelbě na exprezidenta Trumpa na mítinku v Pensylvánii. Takové násilí je neodůvodnitelné a nikde na světě pro něj není místo. Násilí nesmí nikdy zvítězit,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálních sítích.

Trumpovi popřál brzké uzdravení a současně vyjádřil upřímnou soustrast rodině muže, kterého střelec zabil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že je v myšlenkách s Trumpem, který se stal obětí pokusu o atentát, a přeje mu brzké uzdravení. „Je to tragédie pro naše demokracie. Francie sdílí šok a rozhořčení amerického lidu,“ napsal Macron na síti X.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že je událostí šokována. Současně popřála Trumpovi mnoho sil a rychlé zotavení. Současně na sítích zdůraznila, že politicky motivované násilí nemá v demokracii místo.

Také mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese střelbu odsoudil a označil ji za „akt politického násilí“.

K atentátu se vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, který se v polovině května sám stal terčem atentátníka. „Kdyby útočník na D. Trumpa uměl slovensky, stačilo by, kdyby si přečetl Denník N, Sme nebo Aktuality, aby dostal chuť ‚dát do pořádku' neposlušného bývalého prezidenta USA. Scénář jako přes kopírák,“ napsal na Facebooku Fico, který má s některými slovenskými médii napjaté vztahy.

Dcera Ivanka poděkovala za podporu

Za všechnu podporu a vyjádřenou lásku nejen zraněnému exprezidentovi, ale i obětem incidentu v Pensylvánii poděkovala na síti X i Ivanka Trumpová. Akt označila za „nesmyslné násilí“. „Jsem vděčná tajným službám a všem zasahujícím policistům. Nepřestávám se modlit za naši zemi,“ napsala v příspěvku. „Miluju tě, tati, dnes i navždy,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obama, Clooney i 84letá Pelosiová. Nad Bidenem lámou hůl už i zapřísáhlí demokraté

Tagy: