Nepotřebuji jezdit do Kyjeva, odmítl americký politik Zelenského pozvání. Přidal třaskavý vzkaz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval předsedu americké Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho na návštěvu Kyjeva. Republikánský politik pozvání odmítl a zopakoval, že Spojené státy by neměly poskytovat Ukrajině „bianco šek“. Informovala o tom ve středu stanice CNN.

Zelenskyj v rozhovoru se CNN vyzval McCarthyho, aby se přijel do Kyjeva přesvědčit o situaci na vlastní oči. „Měl by sem přijet, aby viděl, jak fungujeme, co se tu děje, co nám způsobila válka, kteří lidé teď bojují. A potom aby si udělal vlastní závěry,“ řekl Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily hrůzy ve Valašském Meziříčí: Násilně zemřela matka s otcem i jejich dospělá dcera

Když se dozvěděl o Zelenského pozvánce, McCarthy řekl, že cestu nepodnikne. Prohlásil, že USA by neměly posílat Kyjevu „bianco šek“, čímž zopakoval své prohlášení z loňského podzimu, které vyvolalo bouřlivé reakce v řadách Republikánské i Demokratické strany.

„Řekněme si zřetelně, co jsem uvedl: Žádné bianco šeky, jasné? Takže z tohoto pohledu nemusím jezdit na Ukrajinu, abych pochopil, kde je, či není bianco šek,“ řekl šéf Sněmovny reprezentantů. „Budu nadále dostávat své informace a podobně, ale nemusím jezdit na Ukrajinu nebo do Kyjeva, abych to viděl. A můj názor vždycky byl, že nebudu poskytovat bianco šek na nic,“ dodal.

McCarthy se jako předseda Sněmovny reprezentantů — dolní komory Kongresu — musí vypořádávat s protichůdnými názory uvnitř své strany na poskytování další pomoci Ruskem napadené zemi. V Kongresu existuje široká shoda ohledně podpory Ukrajiny mezi demokraty i mezi republikány. Někteří republikáni ve Sněmovně reprezentantů však volají po ukončení další vojenské a finanční pomoci Ukrajině.

Zelenskyj v exkluzivním rozhovoru pro CNN, který stanice odvysílá ve středu večer, promluvil mimo jiné i o tvrdých bojích ve městě Bachmut. „Víme, že pokud (Rusové) získají Bachmut, mohou pokračovat dále. Mohou zaútočit na Kramatorsk, Slovjansk, po Bachmutu by se jim otevřela cesta do dalších ukrajinských měst. Proto tam naši chlapci stále jsou,“ vysvětlil rozhodnutí nestahovat vojáky z obleženého města.

Tagy:
válka Ukrajina Volodymyr Zelenskyj odmítnutí pozvání Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Kevin McCarthy