MDŽ na ruský způsob: Putin porušil slib, Prigožin poslal Ukrajinkám provokativně šampaňské

Ruský prezident Vladimir Putin se připojil k oslavám Mezinárodního dne žen, když v Kremlu květinami obdaroval několik žen. Ruskojazyčná média působící v exilu však připomínají, že vládce Kremlu loni ženám slíbil, že jejich muže a syny působící v armádní záloze nebo procházející povinnou vojenskou službou nepošle do války. Svůj slib nedodržel a při letošním setkání o něm raději mlčel. Provokativně pak MDŽ slaví šéf žoldáků z Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten měl ukrajinským ženám poslat velkou zásilku šampaňského. Jedná se však o alkohol, který byl vyroben v ukrajinském Bachmutu.

„Zdůrazním, že bojových akcí se neúčastní a nebudou účastnit vojáci procházející základní vojenskou službou. Nebude se konat ani dodatečné povolávání záložáků,“ prohlásil při loňském setkání se ženami na MDŽ ruský prezident Putin s dovětkem, že veškerou práci zastanou vojáci z povolání. Tyto výroky mu nyní připomínají ruští novináři v exilu, například web Meduza.

Putinova slova vzal vítr již na podzim, když kvůli značným ztrátám na bojišti ruský prezident oznámil mobilizaci právě vojáků v záloze a na Ukrajinu putovali i branci základní vojenské služby. Objevovaly se rovněž informace, že verbíři na mnoha místech rekrutovali takřka každého muže, na kterého narazili.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj pro CNN: Pokud Bachmut padne, Rusům se otevře cesta dál. Klidně tam všechny zabijí

Při letošním setkání Putin o mobilizaci a svém loňském slibu raději zcela pomlčel. Místo toho blahopřál všem ženám, matkám či sestrám a přítelkyním, a v neposlední řadě i vojákyním, které si dle jeho slov „zvolily nejvyšší poslání – obranu vlasti“.

Částečně se však dotkl i žen, jejichž muži, otcové či synové bojují na Ukrajině. Putin hovořil o „vnímavosti ženského srdce v těžkých chvílích v dobách zkoušek“.

Kromě toho ženy vyzval, aby samy přiložily ruku k dílu. „Pište jim dopisy, šijte maskovací látky, jděte jako dobrovolnice pracovat do nemocnic a starejte se o každého jako o své syny,“ vzkázal Putin ruským ženám při letošním MDŽ.

Prigožin poslal provokaci

Poněkud svérázné přání ženám, konkrétně těm ukrajinským, přidal i šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin. Ten jim měl totiž poslat bedny se šampaňským z města Arťomovsk. Právě tak Rusové nazývají Bachmut, o který již několik měsíců horečně usilují, ale Ukrajinci město stále z velké části drží.

Čtvrť města, kde se nachází výrobna zmiňovaného šampaňského, však už měli obsadit Rusové, konkrétně právě Prigožinovi vagnerovci. „Jevgenij Prigožin poslal náklaďák šampaňského přímo z výrobny tohoto nápoje nacházejícího se v Bachmutu ukrajinským ženám,“ stálo v příspěvku s videem, které se objevilo na ruské sociální síti vKontakte.

Rusové u videa píší, že „ukrajinští nacisté opakovaně tvrdili, že až Vagnerovu skupinu vytlačí z Bachmutu, tak si na oslavu připijí právě místním šampaňským“. „Jenže něco se pokazilo, protože orchestr (jak se občas vagnerovcům přezdívá – pozn. red.) postupuje dál a výrobna šampaňského se ukrajinské armádě čím dál více vzdaluje,“ stálo v příspěvku.

Tagy:
válka Vladimir Putin OSN Ukrajina Mezinárodní den žen Druhá světová válka Moskevský Kreml Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu šampaňské víno Jevgenij Prigožin