Zelenskyj pro CNN: Pokud Bachmut padne, Rusům se otevře cesta dál. Klidně tam všechny zabijí

Pokud Rusové obsadí Bachmut, otevře se jim cesta k obsazení klíčových měst na východě Ukrajiny. Pro stanici CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V exkluzivním rozhovoru pak dále popsal, proč se spolu se svými generály rozhodl nadále bránit obležené město.

„Je to pro nás otázka taktiky,“ uvedl Zelenskyj. Podle něj jsou v rozhodnutí dál bránit Bachmut, který se ocitl na pokraji pádu, kyjevské armádní špičky zajedno. „Víme, že pokud (Rusové) získají Bachmut, mohou pokračovat dále. Mohou zaútočit na Kramatorsk, Slovjansk, po Bachmutu by se jim otevřela cesta do dalších ukrajinských měst,“ řekl Zelenskyj reportéru CNN Wolfu Blitzerovi během exkluzivního rozhovoru v Kyjevě. „Proto tam naši chlapci stále jsou,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Zabíjíme Rusy, jak můžeme. Bojuje se lopatkami i botami, popsal Miloš peklo v Bachmutu

O Bachmut se vedou tvrdé boje už od léta loňského roku. V posledních týdnech ale žoldnéři z Vagnerovy skupiny i za cenu obrovských ztrát zintenzivnili útoky a uvrhli Ukrajince do dilematu, zda zůstat, a riskovat tak obklíčení, nebo se z Bachmutu stáhnout. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který frontu u Bachmutu nedávno navštívil, zdůraznil, že je klíčové, jestli se Ukrajincům podaří udržet zásobovací koridor, který je asi čtyři kilometry široký. „Ukrajinci jsou schopni Bachmut bránit, je to zastavěný prostor, což je pro obranu ideální. Pokud by se ale Rusům podařilo koridor přetnout nebo zásadně ohrozit, pak by jednotky neměly jinou možnost, než se snažit včas dostat z města, aby nebojovaly v obklíčení,“ popsal.

Objevily se názory expertů i nižších velitelů, že vzhledem k vysokým ztrátám a hrozícím rizikům nemá smysl v Bachmutu nadále setrvávat. To ale Zelenskyj odmítá s tím, že od svých velitelů „nikdy nic takového neslyšel“.

„V první řadě musíme myslet na naše lidi – nikdo nesmí být obklíčen, to je důležité. Armáda sama vidí, že tam musíme zůstat silní, přestože Rusové celé město zničili. Vojáci pomáhali dětem a civilistům opustit město – opouštěli ho až dodnes. Pomáhali jsme všem,“ vysvětlil ukrajinský prezident. Podle úterního vyjádření vicepremiérky Iryny Vereščukové zůstalo uvnitř zdevastovaného města na čtyři tisíce civilistů, kterým hrozí vážné nebezpečí.

„Víme, čeho tam Rusové chtějí dosáhnout. Rusko potřebuje alespoň nějaké vítězství – malé vítězství – dokonce i za cenu toho, že Bachmut srovnají se zemí a zabijí tam každého civilistu,“ řekl Zelenskyj. Podle ukrajinského prezidenta by dobytí Bachmutu Rusům pomohlo vytvořit ve společnosti představu, že disponují silnou armádou.

Ruské síly a především pak vagnerovci ale u Bachmutu silně krvácí. Podle informací NATO připadá na každého ukrajinského vojáka padlého při obraně Bachmutu nejméně pět mrtvých Rusů. CNN to sdělil nejmenovaný zdroj s tím, že se jedná o odhad založený na zpravodajských informacích. A právě vysoký počet padlých Rusů je dalším důvodem, proč se ukrajinské velení rozhodlo v obraně Bachmutu pokračovat.

Poradce Zelenského Mychajlo Podoljak CNN potvrdil, že obranou Bachmutu ukrajinci zabíjejí dvě mouchy naráz – jednak získávají čas na doplnění svých jednotek a také působí Rusům těžké ztráty. „Dosáhli jsme svých cílů na tisíc procent. I když se vojenské velení v určitém okamžiku rozhodne ustoupit do výhodnějších pozic, případ obrany Bachmutu bude pro ukrajinské ozbrojené síly velkým strategickým úspěchem a základ pro budoucí vítězství,“ myslí si Podoljak.

Tagy: