Unikla holokaustu, teď viní Izrael z utrpení v Gaze. Nepoučili jsme se, běduje „Wintonova dcera“

Přeživší holokaustu Vera Schaufeldová

Unikla holokaustu, teď viní Izrael z utrpení v Gaze

Lidstvo se po druhé světové válce nepoučilo, uvedla v rozhovoru pro stanici CNN Vera Schaufeldová. Třiadevadesátiletá Židovka je jedním z „Wintonových dětí“, z Protektorátu Čechy a Morava unikla před holokaustem jako mladá dívka do Velké Británie. Útok Hamásu na Izrael ze 7. října byl podle ní hrozný, reakce židovského státu je však podle ní příliš silná. Z utrpení v Gaze viní premiéra Benjamina Netanjahua a jeho vládu.

„Jenom jsme vykoukli a zamávali na rozloučenou. To bylo naposledy, co jsem viděla svou rodinu,“ vzpomíná v rozhovoru pro CNN Schaufeldová na svoji cestu z okupovaného Československa do bezpečí za hranicemi. Ve svých devíti letech se stala jednou z 669 dětí, které před nacisty zachránil Nicholas Winton, když jim zajistil odjezd vlakem do Británie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik lidí se vejde do plynové komory a co je zabije. Úkol z fyziky pro žáky na Brněnsku šokoval

Schaufeldová, rozená Löwyová popsala nejistotu, kterou při transportu prožívala: „Opravdu jsem se bála. Myslela jsem si, že si mě nikdo nevyzvedne. Nevěděla jsem, jestli to někdo zorganizoval a zajistil, že pro mě a pro nás všechny někdo přijde.“ Později se ve Spojeném království od Červeného kříže dozvěděla, že všichni její příbuzní zemřeli.

Nepoučili jsme se

Schaufeldová doufala, že hrůzné události druhé světové války budou sloužit jako ponaučení, které zamezí dalším genocidám. „Víte, lidé pořád opakovali ‚nikdy víc‘, ale stále to pokračuje. Ráda bych řekla, že se lidstvo poučilo, ale když se podíváte na svět, nemyslím, že jsme si z toho něco odnesli,“ poznamenala při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu.

Vyjádřila se i k palestinsko-izraelskému konfliktu. Ze zkázy v Gaze viní politickou reprezentaci Izraele. „Myslím, že je za to zodpovědný Netanjahu a jeho vláda. Hamás to začal, naplánoval to, a bylo to hrozné. Ale tohle je reakce, která podle mě zašla příliš daleko,“ uvedla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelci zaútočili v Damašku, tvrdí syrská média. Zemřelo pět členů íránských revolučních gard

Tagy: