Neprali jsme se a dárky se nepředávaly. Pavel jednal s Fialou a Babišem, řešili i Ukrajinu

Petr Pavel se sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS) a zástupcem opozice Andrejem Babišem (ANO).

TK po jednání Pavla s Fialou a Babišem

Premiér Petr Fiala (ODS) a lídr opozice Andrej Babiš (ANO) ocenili schůzku s prezidentem Petrem Pavlem o zahraniční politice. Řešili na ní mimo jiné rozšiřování EU a NATO o Ukrajinu. Všichni účastníci se shodli na tom, že se setkání neslo v přátelském duchu a že by měla proběhnout i další. Babiš Pavlovi na setkání nepředal žádný dárek, jak bývalo jeho zvykem při schůzkách s Milošem Zemanem.

„Před volbami, ale i po zvolení, jsem často zdůrazňoval, že budu vnímat svoji roli mimo jiné i v tom, že se pokusím usnadňovat komunikaci tam, kde bude váznout, především mezi vládou a opozicí,“ uvedl Petr Pavel na tiskové konferenci po jednání s Petrem Fialou a Andrejem Babišem. Dodal, že tématem schůzky byly záležitosti související se zahraniční a bezpečnostní politikou, například uzavřená bezpečnostní dohoda se Spojenými státy či nadcházející summit aliance ve Vilniusu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova o možné válce s Ruskem? Řehka nemá burcovat veřejnost, kritizoval Pavlův poradce

„Ujasnili jsme si, co bude předmětem této vrcholné schůzky v Litvě, do jaké míry se bude věnovat posílení obranyschopnosti celé aliance, jak se to promítne na Českou republiku, jak bude vypadat podpora Ukrajiny v následujícím období a jaké plány budou přijímány,“ popsal Pavel s tím, že na principu všichni našli shodu.

Setkání ocenil také Fiala. „Jsem rád, že schůzka proběhla. Myslím, že je důležité, abychom o klíčových věcech, které se týkají zahraniční politiky a směřování naší země, vedli dialog mezi klíčovými politickými silami v naší zemi,“ řekl premiér. Česká republika je prý schopna hovořit jednotnějším a srozumitelnějším hlasem.

Podobně se vyjádřil také Andrej Babiš. „Jsem rád, že stávající vláda pokračuje v zahraničně-politické orientaci naší země a dnes jsme měli možnost si to potvrdit, diskutovali jsme o situaci v Evropě, o Schengenském prostoru, o rozšiřování NATO a rozšiřování Evropské unie,“ uvedl.

Ten následně na dotaz novinářů prozradil, že Pavlovi žádný dárek nepředal. To přitom bývalo jeho zvykem při schůzkách s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. „Měl jsem možnost s panem prezidentem mluvit o samotě více než půl hodiny. Osobně jsem mu pogratuloval k vítězství v prezidentských volbách. Dárek jsem nepřinesl,“ pronesl s úsměvem. Pavel potvrdil, že atmosféra jednání byla kultivovaná. „Jak vidíte, tak jsme v pořádku, neprali jsme se. Debata byla opravdu věcná a zdvořilá, čehož si velice vážím,“ pravil prezident.

Na otázku, jestli by podpořil členství Ukrajiny v NATO, Babiš odpověděl, že to záleží na členských zemích. „Je jasné, že pokud nebude na Ukrajině mír, tak nějaká debata o vstupu do NATO není na stole. Samozřejmě tam nějaká vize nebo příslib je, ale je to velice složitá záležitost,“ sdělil Babiš.

Pravidelná setkání

Podobné schůzky by se měly opakovat. Na dotaz reportéra CNN Prima NEWS Ondřeje Svobody to potvrdil Pavel. „Shodli jsme se, že jsou témata, která by měla být diskutována v tomto formátu. Budeme hledat, které z nich bude tím následujícím. Jakmile se na tom shodneme, tak stanovíme i termín, ale myslím, že by nebylo dobré dát nějakou pevnou periodu a nastolit dopředu 10 témat,“ popsal Pavel a dodal, že taková jednání budou mít smysl, když z nich bude nějaký výstup.

Fiala se s Babišem potká rovněž v debatě v Partii Terezie Tománkové. Tu můžete sledovat v neděli od 11 hodin na Primě a na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku. „Pokud jde o diskuzi, která nás na televizi Prima s panem Babišem čeká, tak my už jsme spolu měli řadu takových televizních duelů. Téma zahraniční politiky, Severoatlantické aliance a základních strategických směřování České republiky je samozřejmě jiné než třeba každodenní politická realita, takže uvidíme, jak ta debata bude probíhat. Mě znáte, já se snažím vždy argumentovat věcně, klidně a vyrovnaně. O to se budu snažit i při této a jakékoliv další diskuzi,“ ujistil Fiala.

Tagy: