Slova o možné válce s Ruskem? Řehka nemá burcovat veřejnost, kritizoval Pavlův poradce

Jan Macháček

K věci 1.6.2023

Úkolem náčelníka generálního štábu není burcovat veřejnost. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor a poradce prezidenta Petra Pavla Jan Macháček. Reagoval tak na výroky Karla Řehky, který mimo jiné uvedl, že pokud by propukl konflikt mezi NATO a Ruskem, budeme jeho aktivním účastníkem od první minuty.

„Myslím, že voják ve službě – tedy i náčelník generálního štábu – nemá za úkol dělat strategickou komunikaci, notabene aby burcoval veřejnost nebo ji varoval. Pokud je něco takového potřeba, ať to dělá paní ministryně Jana Černochová, pan premiér či pan prezident. Voják k tomu ale není,“ pronesl Macháček k výrokům Řehky. Podle poradce prezidenta se náčelník českého generálního štábu dopustil komunikační chyby.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová? Kdo se jí znelíbí, tomu se mstí, kritizoval Růžička. Zdechovský ministryni bránil

Řehka ve středu v diskusním panelu na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec řekl: „Nelze v budoucnu vyloučit konflikt mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí.“ V minulosti také uvedl, že pokud by válka mezi Ruskem a NATO skutečně vypukla, „tak jsme od první chvíle jejím aktivním účastníkem“.

Podívejte se na celý rozhovor s Janem Macháčkem v úvodním videu. Komentátor a nový člen poradního týmu Petra Pavla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS hovořil také o ruské invazi či o obranné smlouvě mezi Českem a USA.

Tagy: