Sledujte ZÁZNAM Partie s Fialou a Babišem: Jak premiér hájil vládní škrty?

Andrej Babiš a Petr Fiala

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Jak hájí vládní škrty i zvyšování daní premiér Petr Fiala z ODS a proč změny kritizuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš? Obě osobnosti české politiky se poprvé od sněmovních voleb střetly v bitvě argumentů. Na televizi Prima a CNN Prima NEWS vám ji nabídla Partie Terezie Tománkové. Ve druhé části pořadu následovala velká politická diskuze, které se zúčastní Martin Kupka z ODS, Alena Schillerová z ANO, Věra Kovářová z hnutí STAN a Michal Šmarda z ČSSD.

Fialova vláda představila dlouho připravovaný konsolidační balíček, který nazvala „Česko ve formě“. Konkrétní body, které se týkají důchodů, daní či zeštíhlení státu, mají v příštím roce ušetřit přes 70 miliard korun ve státní kase. Kabinet by chtěl návrhy projednat ve Sněmovně v prvním čtení ještě do poslaneckých prázdnin. Schválené by pak měly být do konce roku. Prezident Petr Pavel avizoval, že se bude chtít před podpisem poradit s experty.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Jaké daně porostou a co Čechům podraží? Vláda představila konsolidační balíček

Už nyní však balíček ostře kritizuje opozice. Upozorňuje na fakt, že ODS před volbami slibovala zachování daní. K jistým navýšením však dojde. Jak si tento krok obhájil premiér Fiala před bývalým předsedou vlády Babišem?

Opatření jsou dle premiéra bolestná, ale nutná. Vláda k nim prý musela přistoupit i kvůli nečekané ruské invazi na Ukrajinu. Občanští demokraté také argumentují, že v otázce zvyšování daní jde o kompromis, ke kterému v rámci koalice museli dojít.

Do Fialy se už pustil například místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který uvedl, že jeho strana ztratila identitu. „Ztotožnila se s nesourodou pětikoalicí. ODS je dnes něco mezi eurohujerskou TOP 09 a aktivistickými Piráty. Je to strana, která přijímá zelené doktríny z Evropské unie,“ dodal. Vládní zástupci opakují, že jsou otevřeni dialogu s opozicí.

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové diskutovali ministr dopravy Martin Kupka z ODS, bývalá ministryně financí Alena Schillerová z ANO, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová z hnutí STAN a předseda ČSSD Michal Šmarda.

Tagy: