Nepřišel jsem se zavřít na Hrad, raději budu kritizován za přílišnou aktivitu, říká prezident

Briefing prezidenta Petra Pavla k prvním 100 dnům v úřadu

Petr Pavel zhodnotil prvních sto dní ve funkci prezidenta

„Již od počátku jsem říkal, že budu raději kritizován za velkou aktivitu než vlažný start. Nepřišel jsem se zavřít na Hrad,“ řekl prezident Petr Pavel na čtvrteční tiskové konferenci ke sto dnům ve funkci. Opřel se do svého předchůdce Miloše Zemana a naopak pochválil svou ženu, jak zvládá vykonávat funkci první dámy.

„Tento týden uplyne sto dní od mé inaugurace. Již od počátku jsem říkal, že budu raději kritizován za velkou aktivitu než vlažný start. Měl jsem pocit, že je ve výkonu prezidenta co dohánět. U mého předchůdce jsme viděli, že prezident nemusí plnit, co od něj společnost očekává. Nepřišel jsem se zavřít na Hrad,“ uvedl Pavel na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel k poslancům: Vnímám frustraci lidí. Překvapuje mě urputnost sněmovních bojů

Hovořil také o svých prezidentských vizích. „Nastartovali jsme směr a způsob, kterým bych rád šel dalších pět let. Vizi, která může naši zemi posunout. Prvním pilířem je upevnění ČR ve společenstvích zemí s prozápadní orientací. Chci posílit náš vliv,“ řekl.

„Další věc je nálada ve společnosti. Chtěl bych, abychom byli společností, která se nevzdá svých cílů, které se mohou jevit jako nedosažitelné,“ doplnil. Parafrázoval také slavná slova prezidenta Václava Havla. „V Česku se znovu zabydlela blbá nálada,“ řekl. Podobně také zmínil slova svého předchůdce Zemana ohledně nutnosti spojování ostrůvků pozitivní deviace.

Pochválil také svou ženu Evu za to, jak se ujala funkce první dámy. „Chci zmínit roli své ženy. Velká část veřejnosti má velká očekávání. Má žena svou roli nevnímá pouze jako důstojný doprovod, ale jako nedílnou součást úřadu prezidenta se zaměřením do sociální oblasti,“ uvedl.

Tagy: