Nerudová: Green Deal realizovat musíme. Teď bychom se měli zajímat, jak bude financován

Kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN)

360° (148)

Green Deal je nezbytný, protože chceme, aby naše děti mohly žít na této planetě za nezměněné kvality života, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (STAN). Nyní je však nejdůležitější otázkou, jak tento plán financovat.

„Green Deal je něco, co už vstoupilo v platnost, a je na nás, abychom doplnili nástroje pro jeho realizaci,“ poznamenala Nerudová s tím, že České republice chybí klíčová část – finance.

ČTĚTE TAKÉ: Založili jste oheň Green Deal a nyní ho hasíte, tepal Vondráček Zaorálka. Ten ukázal na lidovce

Na rozdíl od Spojených států, které jsou schopny akumulovat dostatečný objem soukromého kapitálu, má Evropská unie podle Nerudové roztříštěný kapitálový trh. „První věc, kterou bychom měli udělat, je budovat jednotný kapitálový trh a alokovat soukromé investice, aby nás investoři neobcházeli obloukem,“ nastínila.

Podle Nerudové bude muset rozpočet Evropské unie posílit emise vlastních dluhopisů. „Tak obrovský objem prostředků nebudeme schopni financovat jinak,“ vysvětlila.

Směrnice Green Dealu se podle Nerudové budou ještě otevírat, ale změny je třeba dělat velmi opatrně. „Musíme být citliví při přehodnocování. Musí se odehrávat na základě faktů a čísel, nikoliv emocí a domněnek,“ zdůraznila a dodala, že některé směrnice bude potřeba zrevidovat či dokonce zrušit.

Rozhodně se ale podle ní nejedná o části týkající se ochrany klimatu, zadržování vody v krajině, kvality půdy a dalších environmentálních opatření. „Od toho ustoupit nemůžeme, protože jde o naši planetu,“ sdělila.

Sledujte speciální předvolební vysílání na CNN Prima NEWS. Připravujeme debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

Některé z rozhovorů s kandidáty do Evropského parlamentu si můžete poslechnout zde:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je třeba zastavit zelené šílenství, poznamenal Zdechovský. Pak se pohádal se Zaorálkem, kdo za něj může

Tagy:
Evropa ekologie Danuše Nerudová Green Deal Evropské volby 2024 volby