Nerudová rázně k Babišovi: Začněte se chovat slušně. Probouzíte v lidech nejnižší pudy

Danuše Nerudová se na sociálních sítích ostře pustila do Andreje Babiše. Šéf ANO podle lídryně hnutí STAN do Evropského parlamentu probouzí v lidech nejnižší a nejhorší pudy. „Skutečný státník by měl dělat přesný opak. Pane Babiši, prosím, uklidněte situaci a začněte se chovat slušně,“ vzkázala ekonomka expremiérovi poté, co se na ni za kritiku ANO podle jejích slov sesypala lavina osobních útoků. Babiše se zastala místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

„Pane Babiši, prosím, uklidněte situaci. Rozumím, že možná cítíte inspiraci ve stále více agresivní rétorice na Slovensku a v Maďarsku, ale tato forma politiky a debaty je pro mě nepřijatelná. Štvete občany této země proti sobě. Vaše politika je postavena na tom, že v lidech probouzíte ty nejnižší a nejhorší pudy. Skutečný státník by měl dělat přesný opak. I přes veškeré osobní útoky se ale nesnížím na vaši úroveň,“ vzkázala Nerudová šéfovi ANO na sociální síti X.

Lídryně evropského hnutí STAN v obsáhlém příspěvku zmínila, že se na ni prý sesypala lavina osobních útoků a vulgárních urážek poté, co o víkendu upozornila na jedno z hlasování v Evropském parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

„Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. To je hodnotová věc, ve které se nemůžete zdržet. Svým nepostojem ohrožujete bezpečnost ČR i Evropy. Jediné hodnoty, o které hnutí ANO očividně jde, je rostoucí zisk Babišových firem. Styďte se,“ sdělila Nerudová.

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) své rozhodnutí vysvětlil následovně: „Paní Nerudová, nechte, prosím, té demagogie. Zdrželi jsme se, protože se nám to ukládá jako povinnost. Pokud se sami rozhodneme dát třeba dvakrát tolik, tak klidně. Ale proč nám to má někdo nařizovat? Ale chápu, vy si tam chcete jít hlavně sednout a poslouchat.“

Nerudová podle svých slov víkendovým příspěvkem „píchla do vosího hnízda“. „Nemám strach. Nemám ani důvod se bát lží o mně či mé rodině. Pane Babiši, šel jste do politiky s heslem, aby se za nás naše děti nestyděly. Vaše chování bohužel vede k tomu, že celá řada lidí se dnes za politiky i naši zemi stydí. Je zřejmé, že kvůli vaší obrovské nenávisti již nedokážete poznat, co je slušné a co už za hranou. Prosím, začněte se chovat slušně. Ve prospěch budoucnosti této země i vaší vlastní,“ dodala.

Babiše se na sociálních sítích zastala místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO). „Paní Nerudová, s železnou pravidelností tu útočíte na celé hnutí ANO. Urážíte, pomlouváte a chováte se povýšenecky. Na vyvolávání konfliktů jste v podstatě založila svou aktivitu na síti X. Je to vaše věc a vaše strategie, ale vážně pak někoho budete vyzývat k uklidnění situace? Trochu soudnosti by to chtělo,“ napsala někdejší ministryně.

Ze sporů Nerudové se zástupci hnutí ANO se v poslední době stal vcelku pravidelný jev. Třeba v pátek se Nerudová ohradila vůči poslanci Martinu Kolovratníkovi (ANO), který na X přesdílel komentář označující europoslankyni Veroniku Vrecionovou (ODS) za „oběť sexuálního násilí Alexandra Křivohuba“.

„Ubohé nejnižší dno. Toto v politice nemá co dělat. Budu vás dávat za odstrašující případ mým synům a jen doufám, že nemáte dcery,“ napsala Nerudová. Kolovratník kritiku odmítl: „Tahle ukázka dvojího metru je naprosto dokonalá. Jejich sprosté urážky našeho tábora jsou v pořádku. Naopak – moje sdílení jedné ironické nadsázky je smrtelný hřích.“

Tagy: