Nerudová: Snad bude žena českou prezidentkou co nejdříve. Věřím, že jsem k tomu přispěla

Myslím, že už dnes žije budoucí první česká prezidentka. Přála bych si, aby byla zvolena co nejdříve. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla Danuše Nerudová. Rovněž zmínila, že na svou loňskou kampaň vzpomíná jen v dobrém. Lídryně hnutí STAN do europarlamentu zároveň zhodnotila působení Petra Pavla ve funkci hlavy státu. Bude někdy znovu sama kandidovat na prezidentku? A proč by Česko podle Nerudové mělo přijmout euro?

Od prezidentské volby v Česku uběhl více než rok. Zajímalo by mě, jak svou kandidaturu zpětně hodnotíte. Je něco, co byste dnes udělala jinak?
Nebyl by na to čas. Prezidentská kampaň je takový rychlík, v podstatě Šinkansen (síť vysokorychlostních železnic v Japonsku, pozn. red.). Když z toho vlaku vystoupíte, musíte zavřít dveře, abyste si zachovali duševní zdraví.

Podívejte se na část rozhovoru s Danuší Nerudovou pro CNN Prima NEWS:

Na prezidentskou kampaň však vzpomínám jenom v dobrém, jelikož si myslím, že se nám povedlo zastavit zlo v této zemi. Rovněž se podařilo ukázat, že se předvolební kampaň dá dělat i jinak, nikoliv jen špinavě. Politická kultura se změnila. Nastavili jsme nové standardy. A hlavně se pootevřely dveře pro mladé lidi i ženy. Výraz „prezidentka“ už v českém jazyce není cizí. Dá se říci, že zdomácněl.

Krátce po prezidentské volbě jste v podcastu Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) s názvem Oko na punčoše řekla, že na ženu prezidentku nejsme připraveni. Na základě čeho jste tak soudila? Zároveň by mě zajímalo, jestli si to myslíte stále.
Myslím si, že už někde tady žije budoucí první česká prezidentka. Přála bych si, aby byla zvolena co nejdříve. Pevně věřím, že moje kandidatura k tomu přispěla.

Během podcastu Crunch s Čestmírem Strakatým jste nevyloučila kandidaturu na prezidentku v budoucnosti. Za jakých okolností byste to v roce 2028 zkusila znovu?
To je velmi předčasná otázka. Nyní kandiduji do Evropského parlamentu. Chci se věnovat hlavně tomu, aby EU nebyla v České republice otloukánkem. Měli bychom pochopit, že máme možnost formovat Evropu takovou, jakou ji chceme. Tím se nyní zabývám. Nad kandidaturou na prezidentku nepřemýšlím. Je pravdou, že v souvislosti s nedávným výročím prezidentské volby se mě na to lidé často ptají. Zajímá je například, jak hodnotím prezidenta Petra Pavla.

Shodou okolností mám pro vás připravenou stejnou otázku. Jak hodnotíte působení Petra Pavla ve funkci hlavy státu?
Ještě nebylo dne, kdy bych litovala, že jsem ho ve druhém kole podpořila. Máme prozápadního prezidenta, který jedná ve prospěch České republiky a naší společnosti. Zaplaťpánbůh za to. Zejména bych pak vyzdvihla, že (během svého novoročního projevu) zmínil euro, čímž otevřel diskusi. Něco takového vyžaduje velkou politickou odvahu.

Řekla bych, že Martin Dvořák žádné napětí ve vládě nezpůsobil. Jsem velmi ráda, že se otevřela diskuse o přijetí eura. STAN neříká, že by Česko mělo hned zítra vstoupit do eurozóny.

Je něco, co byste českému prezidentovi za ten poslední zhruba rok vytkla?
Možná jakýsi stín, který vrhá špatné světlo v případě všech změn v jeho týmu. Na druhou stranu vzpomeňme, v jakém rozkladu Petr Pavel přebíral Pražský hrad po svém předchůdci. Pak je pochopitelné, že tam asi musel mít určité lidi, kteří kabinet řídili v krizové době. Nyní už se snad fungování prezidentské kanceláře dostává do fáze nekrizového řízení a normální kontinuity.

K vámi zmíněnému euru bych se ještě doptal… Co jste říkala na nedávné napětí ve vládě, které způsobil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenováním svého poradce Petra Zahradníka zmocněncem pro přijetí eura?
Řekla bych, že Martin Dvořák žádné napětí ve vládě nezpůsobil. Jsem velmi ráda, že se otevřela diskuse o přijetí eura. STAN neříká, že by Česko mělo hned zítra vstoupit do eurozóny. Spíš je to taková výzva. Pojďme se o tom bavit, řekněme si výhody a vysvětlujme podrobnosti. Na otevření debaty o euru tu roky nikdo neměl odvahu. Za tu dobu vzniklo mnoho stereotypů a mýtů, které dál živí fiktivní příběh o „zlém“ euru.

Pak se nikdo nemůže divit, že zastánci eura chtějí uvádět na pravou míru druhou stranu mince. Jsme proexportně orientovanou zemí střední velikosti v srdci Evropy. Zároveň jsme velmi pevně spjati s Evropskou unií. Nemá cenu nalhávat si cokoliv o české koruně. Většina tuzemských byznysů si fakturuje v eurech. A když se podíváte na objem nových úvěrů, 55 procent jich je v eurech. Neobstojí tak ani argumenty, že musíme mít vlastní měnovou politiku. Česká národní banka nyní nemůže ovlivnit 55 procent objemu (úvěrů). I kdyby zvedla úrokové sazby na 20 procent, mnoho podniků si půjčí v eurech, a to s výrazně nižší úrokovou sazbou. Rádi si stále nalháváme cosi o autonomii, přitom jsme ale s eurozónou svázáni pupeční šňůrou.

Řekl bych, že v pozitivním vnímání eura by si Starostové se zástupci TOP 09 i Pirátů mohli notovat. Přesto ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS reagoval na aktivity Martina Dvořáka dost kriticky. Doslova řekl, že se jeho kolega z kabinetu utrhl ze řetězu, čímž otřásl koalicí. Vy myslíte, že to jmenování zmocněnce nemělo potenciál naštvat koaliční partnery?
Nejsem členkou vlády a nevím, jak ta komunikace probíhala. I proto vám k tomu moc neřeknu.

Přesto bych rád znal váš názor. Jak jste tu situaci vnímala jako, řekněme, nezávislý pozorovatel?
Nutno říct, že euro vždycky vzbuzovalo emoce. Je tak logické, že může vzbuzovat emoce i na úrovni vlády. Samotná diskuse už není ani odborná, ani ekonomická. Všechny argumenty již byly řečeny. Nyní je debata o euru ryze politická. Je to o tom, zda chceme jasně říct, že jsme součástí Západu. Já osobně v přijetí eura vidím i otázku bezpečnosti.

Redakce CNN Prima NEWS již brzy nabídne další část rozhovoru s Danuší Nerudovou. Někdejší kandidátka na prezidentku se kromě jiného rozhovořila o tom, co by v případě zvolení chtěla prosazovat v Evropském parlamentu. Proč si ke spolupráci vybrala zrovna hnutí STAN? A má stále zájem o křeslo české eurokomisařky?

Tagy: