Nerudová: Zvyšovat pomoc Pásmu Gazy před auditem je neslýchané. Evropa musí být striktní

Ekonomka Danuše Nerudová

Co na to vaše peněženka 23.10.2023

Jako naprosto neslýchané zhodnotila ekonomka Danuše Nerudová rozhodnutí Evropské unie o ztrojnásobení objemu humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, ke kterému došlo ještě před auditem. Evropa by měla být extrémně striktní a kontrolovat, aby peníze daňových poplatníků neplynuly na pomoc terorismu, uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu oznámila, že EU s okamžitou platností ztrojnásobila objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy. Rozhodnutí je ale podle Nerudové neadekvátní.

ČTĚTE TAKÉ: Pomoc pro Palestinu rozkrádá Hamás, řekl Zdechovský. Podpořme prověřené organizace, vyzval

„Prohlašovat to, aniž bychom provedli audit, aniž bychom se podívali na neziskové organizace, jejichž prostřednictvím pomoc do Gazy dodáváme, tak to mi připadá v podstatě neslýchané,“ uvedla. Není prý vyloučeno, že peníze jsou využívány teroristickou organizací Hamás.

Poslanec Evropského parlamentu Ondřej Kovařík připomněl, že za vlády von der Leyenové a její komise odešla z evropského rozpočtu směrem k palestinským územím částka pohybující se kolem 570 miliard eur. „Což je značný objem prostředků, a navíc tady máme ještě všechny možné typy programů na podporu Palestinců,“ dodal.

Kovařík i Nerudová s rozhodnutím EU nesouhlasí, nicméně snahu zabránit humanitární krizi oceňují. Podle Nerudové je důležité, aby Evropa byla extrémně striktní a kontrolovala, zda se pomoc dostává skutečně tam, kam má, a neslouží jako podpora terorismu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Židy je třeba zabít, učí se děti v Gaze za peníze z EU. Jourová nic nekontroluje, říká expert

Tagy: