Jurečka odmítl Stanjurovy plány s rodičovskou: Je to pro mě naprosto zásadní, chci zvýšení

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce příští rok ve vládní koalici jednat o zvýšení rodičovského příspěvku. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Jeho navýšení podporují i Piráti, kteří to navrhovali už letos na jaře. Odmítavě se ale k dalšímu zvyšování výdajů staví ODS. Ministr financí Zbyněk Stan­jura (ODS) dokonce na začátku listopadu připustil, že by se rodičovská mohla naopak zkrátit.

„Jako předseda lidovců řeknu klíčovou věc. Pro mě je naprosto zásadní, abychom investovali do nové generace a podpořili rodiče. Proto je jasné, že nechci zkracovat rodičovskou dovolenou. Byl bych rád, kdybychom příští rok s koaličními partnery našli finanční prostředky na její posílení. Přál bych si větší flexibilitu pro její čerpání,“ řekl Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Potřebujeme děti, aby společnost fungovala, to je základ. Nejsem blázen, abych říkal, že budu šetřit na tomto opatření a budu rodičům zhoršovat jejich podmínky pro výchovu,“ dodal ministr práce. Navýšení rodičovské podporují třeba i vládní Piráti. O něco takového usilovali už letos na jaře. Odmítavě se ale k dalšímu zvyšování výdajů staví například Zbyněk Stanjura i někteří další vládní politici.

Ministr financí již na začátku listopadu jako první člen vlády začal mluvit o možném zkrácení doby rodičovské dovolené. Vedle zrušení některých daňových výjimek a změn v penzích by to podle něj mohlo být jedno z opatření k ozdravení veřejných financí a snížení strukturálního deficitu.

V tomto ohledu tedy jde o přímý rozpor mezi ODS na jedné straně a lidovci s Piráty na straně druhé. Podle Jurečky se debata o zvýšení rodičovské povede v prvním čtvrtletí příštího roku, a to i s ohledem na aktualizaci vládního programového prohlášení. Kabinet v něm tehdy zmiňoval, že zavedení valorizace rodičovské zváží.

Rodičovský příspěvek patří mezi dávky sociální podpory. Naposledy se zvedl v lednu 2020, tedy ještě v době ekonomické konjunktury. Vzrostl o 80 tisíc korun na nynějších 300 tisíc korun a je možné ho vybrat do potomkových čtyř let.

Měsíční částka může dosahovat u většiny rodičů až 70 procent základu příjmu. Odpovídat tedy může zhruba čistému výdělku. Čím vyšší měsíční dávka je, tím rychleji se suma vyčerpá. V roce 2019 rodiče malých dětí od státu dostali 24,5 miliardy korun, loni zhruba o deset miliard korun víc. Národní rozpočtová rada vlády (NERV) poukazuje na to, že Česko má nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě.

Tagy: