Neskutečná podoba. Za kámen, který vypadá jako oblíbený maňásek, lidé nabízejí statisíce

Americký geolog Mike Bowers objevil v Brazílii minerál, který se až neuvěřitelně podobá jedné z nejoblíbenějších maňáskových postaviček na světě. Po rozpůlení achátu z Rio Grande spatřil typický úsměv Keksíka z dětského seriálu Sezame, otevři se. Bowersovi se už přihlásilo několik zájemců, kteří za nález nabízejí až 10 tisíc dolarů (zhruba 223 tisíc korun).

Na první pohled vypadal jako obyčejný kámen s hodně hrubým povrchem. Když ale kalifornský geolog Mike Bowers tenhle kousek ze skály u brazilského Soledade rozříznul na dvě půlky, objevil úplný poklad.

Z modrého achátu na něj vykoukla věrná kopie Keksíka (v originálu Monster Cookie), populární postavičky z dětského seriálu Sezame, otevři se.

„Pár minerálů, které Keksíka vzdáleně připomínaly, jsem už v životě našel. Tenhle byl ale suverénně nejdokonalejší,“ řekl. „Existuje spousta slavných achátů, které se vzdáleně podobají třeba sově nebo vystrašené tváři. Jenže tohle je něco jiného, tady to dělá dojem, jako by to šlo o absolutně věrnou kopii originálu.“

Podobně pestré obrazce vznikají díky tomu, že dutiny v hornině vyplní roztok, z něhož se začnou za změny teploty či tlaku srážet minerály. Buď dutinu vyplní úplně, nebo pouze z části. Zmíněnému jevu se říká geoda.

Ta Bowersova zjevně patří k těm vzácnějším. Už krátce po objevu se mu totiž přihlásilo pět zájemců, kteří jsou ochotni za kamenného Keksíka zaplatit až 10 tisíc dolarů (v přepočtu 223 tisíc korun).

Objev vzbudil velký ohlas jak u skalních fanoušků Sezame, otevři se, tak u samotných tvůrců seriálu, kteří jej zmínili i na svém oficiálním Twitteru.

Tagy: