Nespokojenost lidí se směřováním Česka? Největší za posledních 20 let, vyplývá z průzkumu

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Exkluzivní průzkum pro CNN Prima NEWS

Až 55 procent Čechů není spokojeno se současnou domácí situací. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Je to první průzkum na toto téma od doby, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) představil konsolidační balíček, a zároveň nejhorší výsledek, který agentura STEM od roku 2001 naměřila.

Z průzkumu vyplývá, že 55 procent Čechů není spokojeno se současnou domácí situací. Naopak 19 procent respondentů uvedlo, že se situace vyvíjí správným směrem. Zbytek dotázaných zastává neutrální postoj.

Současné výsledky průzkumu patří k nejhorším od roku 2001, kdy agentura STEM s tímto šetřením začala. Překonaly i konec roku 2006, kdy tehdejší nespokojenost respondentů činila 50 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S nástupem Pavla se zvýšila důvěra v prezidenta. Věří mu 58 procent Čechů, uvádí průzkum

Lidé sice nejsou nadšeni ze směřování státu, nicméně s vlastním životem je spokojeno 79 procent dotázaných, což lze v meziročním srovnání považovat za nadprůměr. Například v roce 2013 odpovědělo na stejnou otázku kladně pouze 64 procent lidí. Zvedá se také počet osob, které se dívají do budoucnosti s nadějí, nikoliv s nejistotou či obavami.

Jde o odraz určitého blahobytu?

„Výsledek průzkumu odráží současnou situaci. Vláda provádí škrty a lidé jsou nespokojeni. Nicméně mě zaujal rozpor, jak veřejnost vnímá osobní život a veřejně-společenský život. Když to hodně zjednoduším, lidé jsou zvyklí nadávat na politiku. Jde o odraz určitého blahobytu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Josef Mlejnek.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy, celkem tedy 94,1 miliardy korun. Mimo jiné počítá se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by měli zhruba tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být spíše nižší a valorizace mírnější.

Tagy: