Podivné manévry u věznice: Žháře z Vítkova kryla cisterna hasičů. Je to rarita, žasl advokát

Dva ze žhářů, kteří v roce 2009 zaútočili zápalnými lahvemi na obytný dům plný lidí ve Vítkově, jsou na svobodě. Manévry vězeňské služby v Mírově, aby je nebylo možné natočit, byly podle námi osloveného advokáta nestandardní. Vězeňská služba sice odmítla, že dozorci odsouzené před novináři chránili, jenže jak vyšlo najevo, advokát žhářů se s ředitelem věznice dopředu domluvil.

Před věznicí Mírov došlo v úterý k nebovyklé situaci. Nejdřív museli novináři opustit prostor před ní – okolí hlídal psovod. Pak vězeňská služba zaparkovala hasičskou cisternu tak, aby nebylo vidět na propouštěné vězně. „To auto tam bylo v rámci plnění dalších služebních činností, bylo to auto vězeňské služby,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Takové náhodě lze ale jen velmi těžko uvěřit. O jaké činnosti šlo, už mluvčí neprozradila. Reportérka Krimi zpráv Eva Jarkovská se jí proto zeptala, zda „měli odsouzení nějaký požadavek, aby jim vězeňská služba zajistila ochranu, když opouštěli brány věznice“. „To byste musela vznést dotaz přímo na ty odsouzené nebo na jejich advokáta,“ zněla odpověď Prunerové.

ČTĚTE TAKÉ: Milují boj s plameny, ale zrovna nehoří. Mezi žháře se řadí i hasiči, jeden založil 22 požárů

Advokát propuštěných mužů byl o něco sdílnější. „Já jsem jim zavolal do věznice, oni řekli, jak to bude probíhat, a já jsem jim za to poděkoval,“ upřesnil advokát Ladislav Myšák. Takový servis ze strany vězeňské služby pro žháře, kteří mají na svědomí vážné zranění malého děvčátka přitom překvapil i Jaroslava Ortmana, zkušeného advokáta, který se podílel i na propuštění členů obávaného Berdychova gangu.

„Takovéto kroky se dělají na přání těch odsouzených, kteří se bojí veřejnosti nebo mají nějaké sebezpytující vzpomínky. Setkal jsem se s tím, že je pouštěli zadním vchodem nebo vjelo auto s advokátem dovnitř, ale aby vězeňská služba používala hasičské vozidlo vězeňské služby k bránění v natáčení, to jsem nezažil, to je poprvé a je to rarita,“ uzavřel advokát. Brány věznice přitom neopouštěli odsouzení z mediálně sledovaných případů poprvé. Podobné manévry jako dvojici žhářů ale vězeňská služba zatím nikomu nezajistila.

Tagy: