Milují boj s plameny, ale zrovna nehoří. Mezi žháře se řadí i hasiči, jeden založil 22 požárů

Jestli České Švýcarsko opravdu zapálil strážce národního parku, to policie teprve vyšetřuje. Nešlo by ale o první případ, co ten, který má před požáry ostatní ochránit, je sám zakládá. Dost často se žháři nachází například i mezi hasiči.

Když milujete svou práci, jde prý o životní výhru. Co když ale rádi bojujete s plameny, jenomže zrovna nehoří. Historie zná bohužel celou řadu hasičů, co plameny sami založili. Od roku 2009 způsobil jeden z dobrovolných hasičů 22 požárů. Celková škoda, kterou způsobil, se pohybovala okolo půl druhého milionu korun.

„To nikdo nemohl čekat, nebylo to na něm nijak poznat. Špiní to jméno nejen nás, ale všech hasičů,“ uvedl tehdy Roman Bárta, šéf dobrovolníků. Žhář poté, co se jeho průšvih provalil, dělal, že o ničem neví – prozradil ho však kamerový záznam, na kterém je vidět, jak jde zapálit kontejner.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvrat ve vyšetřování požáru Českého Švýcarska? Zapálil jsem les, přihlásil se muž policii

Bukovany na Sokolovsku. Tady zakládali požáry v roce 2013 hned dva hasiči – šéf dobrovolných hasičů z Bukovan, který občas zaplatil i svému kolegovi. „Nebudu nic říkat. Lituji toho, ale více neřeknu,“ reagoval tehdy na dotazy médií. Jeho bývalý velitel se zaměřil na skládky, aby si udělal takzvaně oko u radnice a příslušná jednotka tak dostala víc peněz.

Moc dobrý nápad to ale nebyl – u hasičů už dávno není a moc dobré jméno jednotce ani jeden z takzvaných dobráků neudělal, právě naopak. Tehdy ale dvojice vyvázla jen s pokutami.

Měl pomáhat a chránit. A taky chtěl hodně hasit. Policista a dobrovolný hasič se v roce 2022 postaral o požár šesti hektarů lesa u přehrady Březová u Karlových varů. „Byl jsem velmi překvapen, že náš příslušník založil požár. Působil velmi dobře – byl aktivní, fyzicky velmi zdatný, bystrý kluk,“ uvedl Jiří Buček, velitel výjezdové jednotky SDH Stanovice

Jenomže moc dobře nepromyslel zametení stop. Právě dobrovolný hasič a policista totiž požár ohlásil, telefonoval přímo od ohniska požáru a plameny sám aktivně likvidoval. Vyšetřovatelům už se ke žhářství přiznal a od policie odešel.

Tagy:
policie požár vyšetřování Švýcarsko hasiči oheň Karlovy Vary žhář dobrovolní hasiči dobrovolný hasič okres Sokolov Národní park České Švýcarsko sbor dobrovolných hasičů Březová Stanovice Bukovany