Netanjahu vyzval OSN k evakuaci příslušníků mise v Libanonu. Jsou rukojmími Hizballáhu, tvrdí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli vyzval OSN k okamžité evakuaci příslušníků mírové mise OSN v Libanonu UNIFIL z oblastí bojů. Stali se prý rukojmími libanonského militantního hnutí Hizballáh. V posledních dnech bylo zraněno několik příslušníků UNIFIL na jihu Libanonu, kde Izrael od minulého týdne provádí operaci proti šíitskému hnutí.

"Pane generální tajemníku, odveďte jednotky UNIFIL do bezpečí. Je třeba to udělat hned, okamžitě," uvedl Netanjahu ve videu, v němž se anglicky obrací na šéfa OSN Antónia Guterrese.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové stojí na prahu klíčového města. Jeho ztráta by pro Kyjev byla katastrofa, uvádí analýza

UNIFIL se v posledních dnech opakovaně dostala pod izraelskou palbu, což vyvolalo mezinárodní kritiku. V posledních dnech bylo v bojích mezi Izraelem a Hizballáhem zraněno nejméně pět příslušníků mise.

Netanjahu řekl, že izraelská armáda vyzvala OSN k evakuaci vojáků opakovaně. Jejich přítomnost v oblasti z nich dělá rukojmí Hizballáhu, řekl izraelský premiér.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní invazi v libanonské příhraniční oblasti. Izrael tvrdí, že se snaží zničit vojenskou infrastrukturu hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele. Podle izraelské armády využívá Hizballáh ke skrývání zbraní civilní objekty, hnutí to však popírá.

Papež František dnes podle agentury AFP vyzval k respektování modrých přileb v konfliktním regionu. "Cítím blízkost ke všem zúčastněným národům v Palestině, Izraeli, Libanonu a žádám, aby tam byly respektovány mírové síly OSN," prohlásil František.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: