Rusové stojí na prahu klíčového města. Jeho ztráta by pro Kyjev byla katastrofa, uvádí analýza

Poničený Pokrovsk po ruském bombardování.

K VĚCI - 11.10. v 12:30

Ukrajinské město Pokrovsk, aktuální hlavní cíl ruské ofenzivy, chce prezident Volodymyr Zelenskyj udržet stůj co stůj. Jde totiž o klíčové místo, které Ukrajina potřebuje hned ze dvou důvodů – vojenského i ekonomického. V analýze o tom informuje web Foreign Policy.

Ztráta Pokrovsku by pro Ukrajince nebyla pouze vojenskou prohrou, ale i ekonomickým průšvihem. Možná dokonce katastrofou.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Na jedné straně jde totiž o logistické centrum ukrajinských sil, na druhé také o důlní město zásobující Kyjev tolik potřebnou výrobní surovinou. Ukrajinci totiž místní uhlí ve velkém využívají ve svém vojenském průmyslu.

Foreign Policy o Pokrovsku píše jako o „bráně k dobytí zbytku Doněcké oblasti“. Rusům se jeho získáním může otevřít cesta na dosud svobodná ukrajinská města. Například Dnipro. Ukrajinci jej zase potřebují jako logistické centrum pro své výpady,

Je tu však další faktor. „Pád Pokrovsku by mohl mít ještě znatelnější efekt na možnosti Ukrajinců pokračovat v boji. Město je zdrojem většiny uhlí, které země využívá v ocelárnách, které jsou páteří ukrajinské ekonomiky a druhým největším sektorem, ačkoliv produkce klesla až na třetinu předválečné výroby,“ uvádí Foreign Policy.

Ztráta uhlí z Pokrovsku by podle portálu nutně neznamenala konec pro ukrajinský průmysl, ale Kyjev by to kvůli tomu měl výrazně složitější a musel by spoléhat spíše na dovoz zvenčí.

Ukrajinský portál Unian uvádí, že i když Rusové za poslední dobu obsadili Vuhledar a další města v Doněcké oblasti, nebudou moci dosáhnout svého strategického cíle kvůli až příliš velkým ztrátám. Mezitím však síly věrné ruskému autoritářskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i nadále postupují. Na druhou stranu však Ukrajinci už po řadu týdnů drží území přímo v ruské Kurské oblasti.

PODÍVEJTE SE: Záběry z bitvy u Pokrovsku

Tagy:
válka Vladimir Putin uhlí Ukrajina Petrohrad Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Dněpropetrovsk Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu UNIAN konflikt, válka a mír