Netradiční demonstrace. Španělé v autech protestovali proti vládním opatřením

Stovky aut, z nichž lidé mávali španělskými vlajkami, v pondělí způsobily dopravní komplikace v centru Madridu. Šlo o demonstraci, kterou na protest proti vládním koronavirovým opatřením uspořádala radikálně pravicová strana Vox. Demisi vlády podle místních médií požadovali i někteří Španělé sledující ceremonii ke státnímu svátku Španělska, jíž se v centru metropole účastnila královská rodina, premiér Pedro Sánchez a jeho vláda.

„Pryč se Sánchezem“, „Demisi vlády“, „Diktátoři“ křičeli v pondělí na náměstí v centru Madridu před královským palácem někteří demonstranti podle deníku La Vanguardia. Jiní volali „Ať žije Španělsko“, „Ať žije král“.

Demonstranti protestovali zejména proti pátečnímu vyhlášení nouzového stavu španělskou vládou v Madridu a dalších osmi městech regionu. Ta jejich obyvatelé mohou v následujících dvou týdnech opustit jen z nutných důvodů, jako je práce, cesta k lékaři či péče o člena rodiny.

Demonstrace proti vládě organizovala strana Vox, která má po loňských volbách 52 poslanců v parlamentu, také v jiných městech. V katalánské metropoli Barceloně se sešlo asi 400 příznivců strany u památníku Kryštofa Kolumba, kde volali „Ať žije král! Ať žije Španělsko!“.

U Kolumbova památníku se sešla i skupina radikálů oslavujících někdejšího diktátora Franciska Franka, kteří s rukou v nacistickém pozdravu volali „Ať žije Franco“ a posléze pálili katalánskou vlajku a fotky separatistických expremiérů Katalánska Carlese Puigdemonta a Quima Torry.

Skromná oslava státního svátku

Letošní ceremonie ke státnímu svátku, jímž si Španělsko připomíná výročí objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem v roce 1492, byla kvůli pandemii koronaviru skromnější. Ani vojenská přehlídka nebyla tak početná, účastnilo se jí jen 530 vojáků, zatímco loni jich bylo přes čtyři tisíce.

Nechyběly ale obvyklé salvy z děl či vojenská letka, která na obloze vytvořila pruhy v barvách španělské vlajky. Všichni účastníci, včetně krále Felipeho VI., jeho manželky i jeho dcer, měli roušky a dodržovali bezpečné rozestupy.

Nová protikoronavirová opatření zavedly i regiony Navarra a Katalánsko, které zpřísnily kapacitní omezení ve veřejných vnitřních prostorách a zakázaly shlukování více než šesti lidí. Katalánská vláda v pondělí také vyzvala obyvatele regionu, aby v následujících dvou týdnech omezili pohyb venku a co nejvíce pracovali z domova.

Tagy: