Netrefíme se ani do cíle. Rus na uniklé nahrávce popsal, jak kolegové střílí do vlastních řad

Ruští vojáci

O zhoršující se morálce nebo špatných bojových schopnostech ruské armády hovořila už řada odborníků. Jejich slova ovšem potvrzují také uniklé nahrávky rozhovorů mezi ruskými vojáky, které zachycují a zveřejňují ukrajinské úřady. Jednu z nich v nedávné době opublikovalo Hlavní ředitelství zpravodajských služeb Ministerstva obrany Ukrajiny. Na uniklé nahrávce si ruský voják stěžuje na ukrajinské ozbrojené síly, které si podle jeho slov vedou až příliš dobře.

Během rozhovoru si ruský voják stěžuje, že počet jejich vyřazené techniky rychle stoupá. V jeho jednotce prý zůstaly jen čtyři tanky a asi 100 vojáků. Na vině je podle něj ruské velení. Špatně si podle něj vedou i sami vojáci, kteří nepracují koordinovaně ani profesionálně. Podle něj je situace na bojišti tak špatná, že Rusové dokonce ostřelují vlastní techniku a od té ukrajinské ji nedokáží odlišit, píše agentura Unian.

„Podívali se dalekohledem a řekli si: ‚Aha, tady jsou.‘ Vypustili ptáčka (dron, pozn. red.), ptáček zabzučel a souřadnice byly zapsány. Do vysílačky vše potvrdili a hotovo. Buď z děla nebo artilerie tam přiletěla rána. Přímo do cíle! A naši? Když jim dáš souřadnice, tak střílejí někdy i přes tři kilometry od zas*aného cíle anebo vůbec po vlastních lidech. Ukrajinci tam nejspíš sedí a říkají si: ‚To jste se Rusové úplně zbláznili, nebo co?‘“

Situace je podle něj stejná i u minometné jednotky. Voják prý nejednou viděl, jak ruské minomety střílí na vlastní pěchotu. „V momentě, kdy pěchota do vysílačky zahlásila, proč ku*va střílíte po svých, Ukrajinci odposlechli zprávu a už mířili svými minomety tam,“ dodal Rus.

Muž, se kterým voják po telefonu hovořil, byl jeho slovy zaskočen. Vzápětí mu popsal, že v ruské televizi mluví o úspěších jejich armády na Ukrajině. Voják mu ovšem jeho tvrzení vyvrátil slovy, že Rusové nejsou schopni ani udržet dobytá území.

Mobilizace Rusů celkový obraz války nezmění

Nahrávku, kterou zveřejnily ukrajinské úřady, nelze ověřit, a nelze proto vyloučit, že je součástí informační války. O neúspěších ruských vojsk na Ukrajině nicméně hovoří mnozí odborníci. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se Rusové na bojišti potýkají s nedostatkem munice i vojáků. Horší morálka, disciplína a bojové schopnosti ruských jednotek na Ukrajině mohou v některých oblastech vést až k zastavení ruské ofenzivy, píše ISW.

Podobně to vidí také ukrajinský vojenský expert Valery Rjabych. Podle něj Rusové zkrátka nemají motivaci. „Sami vidí, že jejich armáda nemůže vést válku. Naopak mobilizace, která měla nepříteli poskytnout rychlé posily, jim uškodila. Ruské vojenské struktury byly zahlceny mobilizací ve chvíli organizačního rozvratu a nedostatku materiálních zdrojů. Mobilizace v Rusku povede k dezorganizaci ruské armády na bojišti,“ uvedl Rjabych v rozhovoru pro agenturu Unian.

„Nepřipravení bojovníci – nezkušení a morálně nepřipravení – se na frontě nebudou bránit, ale spíše odhodí zbraně a vzdají se. Rusové nemají dostatek bojeschopných záloh, aby mohli adekvátně reagovat na měnící se situaci. Na bojišti nedojde k žádnému kvalitnímu posílení. Přesun mobilizovaných mužů do první linie celkový obraz války nezmění,“ dodal Rjabych.

Tagy: