Pomáhali jste válečným zločinům na Ukrajině. Francouzský ropný gigant má na krku problém

Mariupol byl během bojů takřka zničen

Život v Mariupolu dokumentují bloggeři

Francouzská energetická společnost TotalEnergies má problém. Ukrajinská nevládní organizace Razom a francouzská organizace Darwin Climax Coalitions na ni totiž podaly stížnost k francouzské protiteroristické prokuratuře. Obviňují TotalEnergies ze spoluúčasti na válečných zločinech, jež na Ukrajině páchá ruská armáda.

Skupina TotalEnergies se na válečných zločinech měla účastnit tím, že je spoluvlastníkem plynového ložiska Termokarstovoje na Sibiři. Zde těžený plyn je totiž dodáván rafinerii, která prodává letecké palivo ruskému armádnímu letectvu, které bombardovalo ukrajinské území. S informací přišel francouzský deník Le Monde.

Obě zmíněné organizace vyšly ze svého vlastního šetření a jsou přesvědčeny, že palivo používané ruskými vojenskými letadly, bylo vyrobeno právě za přispění plynu těženém společností TotalEnergies. Tím prý „přispěla k tomu, aby ruské vládě poskytla nezbytné prostředky pro páchání válečných zločinů“.

Francouzský list Le Monde žádal o reakci také TotalEnergies. Společnost ale jen vzkázala, že obvinění je „pomlouvačné a pobuřující“, a že „být spoluviníkem válečných zločinů znamená poskytovat přímou pomoc státu nebo zločinecké organizaci, která je za zločiny odpovědná“. TotalEnergies považuje stížnost za nepodloženou, jelikož veškeré své aktivity provádí „v přísném souladu s politikou Evropské unie a platnými evropskými sankčními opatřeními“.

Tagy: