Rodina si z dovolené vezla nevybuchlou munici jako suvenýr. Letiště zachvátila panika

Amrerická rodina si vezla nevybuchlou munici z Izraele

Nevybuchlá munice jako suvenýr

Americká rodina vyvolala ve čtvrtek na hlavním izraelském letišti paniku, když bezpečnostní kontrole ukázala starou nevybuchlou munici. Tu našla během návštěvy Golanských výšin a zabalila si ji na zpáteční cestu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na izraelské úřady.

Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém byli vidět panikařící cestující, kteří se rozprchli po odletové hale letiště Ben Guriona u Tel Avivu. Jeden muž skončil v nemocnici poté, co utrpěl zranění při pokusu utéct přes pohyblivý pás se zavazadly, uvedla správa izraelských letišť.

Ta zároveň zveřejnila fotografii zrezivělé munice, která vypadá jako část dělostřeleckého granátu zabaleného v plastové tašce, napsal server The Times of Israel. Rodina, která si munici chtěla pravděpodobně odvézt jako suvenýr, po výslechu bezpečnostních jednotek mohla nastoupit do letadla. Granát úřady zkonfiskovali.

Izrael je v současné době známý vysokou úrovní bezpečnosti v letecké dopravě, letiště Bena Guriona je podle stanice BBC považované za jedno z nejlépe zabezpečených na světě. Země je zároveň v pohotovosti po sérii smrtících útoků, které se v ní v posledních týdnech odehrály, upozornila britská veřejnoprávní stanice.

Golanské výšiny jsou strategické území u hranic se Sýrií, které Izrael obsadil za šestidenní války v roce 1967. V oblasti se od té doby stále nacházejí pozůstatky konfliktu.

Tagy: